Johan weet raad: Bandzaken

 In Johan weet raad

Johan weet raad

Er écht voor mensen zijn is wat wij belangrijk vinden. Klanten die meer dan tevreden de deur uit lopen, dat is waar wij gelukkig van worden. Maar ook als klanten even niet bij ons in de garage zijn, willen wij hen zo goed mogelijk helpen. Om die reden publiceren wij voortaan elke maand een blog. Blogs waarin tips gegeven worden en waar vragen gesteld kunnen worden, zodat we jullie zo veilig mogelijk de weg op kunnen sturen. In de vorige blog gaf Johan allerlei Wintercheck tips, maar in deze blog lichten we de banden uit.

Bandzaken als randzaken

De banden van een auto worden vaak gezien als randzaken. Vaak wordt er te weinig naar ze omgekeken. Wat kan er nou helemaal fout zijn aan die vier wielen? De banden zijn één van de belangrijkste elementen van uw auto. Een tussentijdse check van de banden kan u veel moeite en kosten besparen.  Maar waar moet u tijdens zo’n check nou op letten?

Ten eerste moet u altijd een reservewiel meenemen. Gewoon voor het geval er onderweg iets gebeurt. Denk hier ook aan wanneer u met de caravan op vakantie gaat. Neem in dit geval ook een reserveband voor de caravan of aanhanger mee. Zorg ervoor dat alle banden, inclusief reservewielen, in goede staat zijn. Dit vermindert niet alleen de kans op bandenpech, maar bespaart ook kosten. Wanneer zijn uw banden nou écht in goede staat? Hiervoor moet u in ieder geval rekening houden met de volgende twee zaken:

Bandenspanning: zijn de banden hard genoeg?
Te zachte banden zijn niet voldoende voorzien van lucht. Waarschijnlijk heeft u ook wel eens een zachte band op uw fiets gehad en ervaren hoe zwaar het is om vooruit te komen. De banden kunnen hierdoor slijten en het fietst niet fijn. Hetzelfde geldt als het ware voor uw auto.
Ook verbruikt een auto met zachte banden meer brandstof. De motor moet namelijk harder werken om een afstand af te leggen en heeft dus meer brandstof nodig. Niet goed voor de portemonnee dus, die zachte banden.

Bandenprofiel: is het profiel van de banden diep genoeg?
De profiel op je banden zorgt ervoor dat uw auto goed grip heeft op de weg. Zeker op nat en glad wegdek is dat heel belangrijk. Zonder profiel kan uw auto bij het minste of geringste beginnen te slippen. Wat vaak tot nare gevolgen leidt, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Buiten de conditie van de banden onder uw auto is ook het type van de banden erg belangrijk. Heeft u nog winterbanden onder uw auto liggen? Winterbanden hebben de eigenschap minder goed te functioneren bij temperaturen boven 7 graden. Winterbanden slijten bij deze temperaturen sneller dan zomerbanden. Ook nemen de rolweerstand en remweg toe, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Kijk vandaag nog uw autobanden na en voorkom hiermee mogelijke ongemakken. Of laat ons er tijdens een onderhoudsbeurt naar kijken. Dat doen we graag voor u. Maak een afspraak via de website of neem contact op met Johan via 024 – 3440424.

Recente berichten

Plaats een reactie