De winter: wat wordt wel en wat wordt niet vergoed?

Facebook-url-2

De winter: wat wordt wel en wat wordt niet vergoed?

De winter staat weer voor de deur. Direct denken we aan een witte kerst, spannende sneeuwbalwedstrijden en stiekem driften met achterwiel aangedreven auto’s. Maar hoe doorgewinterd is uw autokennis eigenlijk? Weet u bijvoorbeeld wat uw autoverzekering vergoedt als uw auto een flinke uitglijder maakt? Of als er een sneeuwbal uw auto weet te raken? En draait u eigenlijk zelf voor de kosten op als u geen winterbanden heeft? Voor deze blog, 'Schadevergoeding winter', zochten we dit voor u uit.

Schade door storm of hagel

Heeft u autoschade door een flinke storm- of hagelbui? Als u een beperkt casco of allrisk autoverzekering heeft, wordt dit vergoed door uw verzekeraar. Deze hagel- of stormschade heeft geen gevolgen voor de schadevrije jaren of de premie van uw autoverzekering. Het kan echter wel zo zijn dat u een eigen risico moet betalen voor het herstel van de schade. Raadpleeg even uw polisblad of u een deel van de schade zelf moet betalen.

Heeft u alleen een WA-verzekering? Dan draait u zelf op voor schade aan uw auto. Alleen de schade die u met uw auto aan een ander veroorzaakt wordt vergoed, zoals na een uitglijder op een gladde weg. Meer informatie over verzekeringen en de eventuele hoogte hiervan? Bekijk dan onze verzekeringspagina. Hier berekent u snel en eenvoudig de hoogte van uw premie.

Ruitschade of andere schade

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door het winterse weer? Net iets te lang gewacht dus. Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of allrisk autoverzekering en wordt vergoedt door uw verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaalt u hiervoor vaak een eigen risico. Wij adviseren daarom een sterretje te laten repareren voordat de winter aanbreekt. Dit kan gewoon bij ons. Bekijk onze pagina over ruitschade.

Overige schade aan uw auto door het winterse weer is alleen gedekt met een allrisk autoverzekering. Denk aan botsen en slippen of als u na een glijpartij in de sloot terecht komt. Door het claimen van zo’n schade valt u wel terug in schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms zelfs voordeliger om de schade zelf te betalen als dat financieel mogelijk is.

Gooit er iemand expres een sneeuwbal tegen uw auto aan en heeft u schade? Als u een beperkt casco of allrisk autoverzekering heeft en u claimt de schade, dan zal de verzekeraar proberen de schade bij de veroorzaker te verhalen. Gebruikmaken van de rechtsbijstandverzekering is eventueel ook een optie.

Ben ik verzekerd bij code rood?

Bij heel slecht weer geeft het KNMI een waarschuwingscode af: code geel, oranje of rood. Iedereen kent het wel. Wordt code rood afgegeven in uw provincie? Wordt er afgeraden om de weg op te gaan en hoeft u niet direct met de auto op pad? Dan raden wij aan om dit advies op te volgen.

Als u bij een waarschuwingscode wel de weg op gaat, moeten er natuurlijk goede voorzorgmaatregelen genomen worden. Denk hierbij aan simpele dingen als het krabben van de ruiten, extra alert zijn en de rijstijl aanpassen.

Heeft u er echt alles aan gedaan om een ongeluk te voorkomen maar rijdt u in zo’n situatie toch schade? En is er volgens de verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals met 120 km/u over een spiegelgladde snelweg rijden)? Dan bent u gewoon verzekerd. Bij een beperkt of allrisk verzekering zal de schade door uw verzekeraar vergoed worden. De schade aan andermans auto, maar ook de schade aan uw eigen auto. Heeft u een WA-verzekering? Dan zal de verzekeraar enkel de schade aan andermans auto vergoeden.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, dus dat betekent dat uw autoverzekering ook geldig is als u bij winterse omstandigheden zonder winterbanden rijdt. De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Gaat u op wintersport naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië of Oostenrijk? Dan is het slim om de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per land te checken. Wordt er schade gereden in een land waar winterbanden verplicht zijn? Dan kan het zo zijn dat u (deels) aansprakelijk wordt gesteld, en de schade niet (compleet) vergoed krijgt.

Tot slot

Het blijft natuurlijk goed oppassen met de winterse omstandigheden. 'Een ongeluk zit een klein hoekje', dat is wat we vroeger al leerden. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel: 'schadevergoeding winter'? Of wilt u snel uw premie berekenen? Bekijk dan onze pagina 'verzekering', door hier te klikken. Op deze pagina kunt u met de rekenmodule van Carmeleon eenvoudig uw premie berekenen. Andere vragen? Neem dan even contact op!

15-11-2017