Giel geeft tips: Bandenspecial

 In Giel geeft tips

Giel geeft tips: bandenspecial

Het begint steeds kouder te worden en koning winter klopt op de deur. Hoogste tijd om de zomerbanden te vervangen door de veel veiligere winterbanden. Winterbanden zijn dus veiliger, maar waarom is dat eigenlijk zo? En waar moet je op letten bij het controleren van de banden? In ‘Giel geeft tips’ geeft Giel allerlei tips om veilig de winter door te komen. Lees hier de bandenspecial.

Bandenprofiel

Bij een bandenwissel bij Autobedrijf De Baaij controleren we altijd eerst het profiel van de banden. Voor winterbanden houden wij een minimale profieldiepte van 4,5mm aan. Een winterband verliest namelijk zijn unieke werking bij een profieldiepte lager dan 4mm. Bovendien kan dit bij een klein beetje regenval al voor aquaplaning zorgen.

Aquaplaning, of watergladheid in het Nederlands, is wanneer een dunne waterfilm ontstaat tussen de band van een auto en het wegdek. Gevolg hiervan is dat de auto tijdelijk onbestuurbaar wordt en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Bandenspanning: zijn de banden hard genoeg?

De bandenspanning is van groot belang als u veilig en comfortabel de weg op wilt. Uw banden presteren pas optimaal als er voldoende stabiliteit en draagkracht is. Dit geldt overigens voor zowel zomerbanden als voor winterbanden. Bovendien is het niet alleen veel veiliger, maar het verbruik van uw auto is ook gunstiger bij harde banden.

De juiste bandenspanning voor uw auto is terug te vinden in het instructieboekje van uw auto, op een sticker bij de deur (aan de binnenkant) of op het klepje bij de tankdop.

Winterbanden vs zomerbanden

Vanaf een temperatuur van 10 graden of lager bieden winterbanden meer grip dan zomerbanden. Niet alleen in de sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat is in Nederland natuurlijk geen overbodige luxe. Maar waarom is een winterband veiliger? Een winterband heeft een ander profiel en voert hierdoor makkelijker water af dan een reguliere zomerband. Hierdoor heeft u meer grip en een kortere remweg. Op een besneeuwde weg kan dit, met een snelheid van 50 km/u, zomaar een kleine 50 meter schelen! Dit is nogal een groot verschil toch?

Zijn winterbanden verplicht?

Nee, in Nederland is een winterband niet verplicht. Maar let op! In sommige landen is dit namelijk wel het geval, bijvoorbeeld in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. In Italië, Frankrijk en Spanje kan het op sommige plekken verplicht zijn. Dus ga je op wintersport? Vergeet dan niet om winterbanden onder de auto te hebben.

Twijfelt u over de staat van uw banden? Of wilt u graag hulp bij uw bandenkeuze? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! Maak een afspraak via de website of neem contact op met Giel via 024 – 3440424.

Recente berichten
Showing 2 comments
 • Olaf de Roos
  Beantwoorden

  Ziet er goed uit Giel, helder en duidelijk!
  Groet, Olaf

 • Guusje
  Beantwoorden

  De allerbeste wensen voor 2018 voor een ieder bij mijn thuishaven voor mijn auto. 🙂

Plaats een reactie