Bespaar op je brandstofverbruik!

 In Blog

Vandaag de dag, anno 2021, zitten auto’s vol met technische snufjes, ditjes en datjes. Cruisecontrol, navigatiesysteem, Apple Carplay, stoelverwarming en ga zo maar door. Het maakt het rijden een stuk aangenamer, leuker en gemakkelijker maar al deze bijzaken slurpen ook allemaal een hoop energie. En dus ook brandstof.

Helaas dringt dat gegeven vaak niet door bij mensen en stoot de auto, net als de portemonnee, te veel uit. Onze oosterburen van de ANWB hebben het in kaart gebracht hoeveel je extra betaald wanneer je deze stroomverbruikers aan zet. Hoe gaat het in zijn werking?

De generator, ook wel beter bekend als de dynamo, zorgt ervoor dat de energie opgewekt wordt die nodig is voor de elektrische verbruikers in je auto. De dynamo laadt ook de startaccu op. Hoe meer elektrische verbruikers aan staan, hoe meer energie de dynamo moet leveren, hoe zwaarder hij zal moeten draaien en hoe meer de verbrandingsmotor moet werken om de dynamo aan te drijven. Dit simpele rekensommetje zorgt dus voor een verhoging van het brandstofverbruik van je auto.

Hoeveel het extra brandstofverbruik je gaat kosten kun je zelf uitrekenen door de volgende vuistregel te hanteren: 100 watt vermogen heeft een bijkomend verbruik van 0,1 liter brandstof of 0,1 kilowattuur (kWh) elektriciteit per 100 kilometer. Als bijvoorbeeld de verwarmingsunits voor de voorruit (800 watt), stoel (100 watt), stuur (50 watt) en buitenspiegels (40 watt) actief zijn en de mobiele telefoon wordt opgeladen (10 watt), betaal je tijdens een rit van 400 kilometer voor benzinemotoren zo’n zes euro extra.

Het wordt je dus aangeraden om elektrische verbruikers alleen in te schakelen als ze écht nodig zijn. Zo blijkt het uitschakelen van je voorruit- en achterruitverwarming, wanneer ze hun werk gedaan hebben, al heel veel te schelen. Besparen op elektrische verbruikers zoals verlichting en ventilatie wordt ten alle tijden afgeraden.

Met deze informatie op zak hopen we dat je meer kennis krijgt over het verbruik van je auto en de bijbehorende brandstof. We wensen je nog verder veel veilige en zuinige kilometers! En bovendien, wanneer je minder tijd kwijt bent aan autogarages en verzekeringsmaatschappijen kunt u meer genieten van de mooie dingen die deze donkere maanden ook met zich meebrengen.

 

Recente berichten

Plaats een reactie