GIEL GEEFT TIPS: Veilig de herfstmaanden door!

 In Blog, Giel geeft tips

De ‘R’ zit alweer even in de maand en wij, als autobedrijf zijnde, weten als geen ander wat dat inhoudt: veel brokken en veel ongelukken. Moedertje Natuur is al lang op herfstvakantie gegaan en de bladeren vallen in raptempo van de bomen. Veel regen, harde windstoten en gladde wegdekken staan op ons te wachten. Het is zelfs zo dat wanneer het heeft geregend en de wegen nat zijn, er 2 keer zo veel ongevallen plaats vinden als tijdens droog weer. Daarom geven wij u tips om veilig de herfstmaanden door te komen:

  • 1. Let op gladde schoenzolen!

Het klinkt misschien gek maar dit vinden wij een heel belangrijk punt. Wanneer het buiten heeft geregend en je stapt met natte schoenzolen in de auto, is de kans groot dat je van de rem- of het gaspedaal glijdt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg. Dus zorg er ten alle tijden voor dat de zolen van je schoenen, slippers, hakken of sandalen DROOG zijn!

  • 2. Verwacht harde windstoten.

Anticiperen kun je leren: Door juist het onverwachte te verwachten loop je al 2 stappen voor. Al het geregen gaat hand in hand samen met harde windstoten. Houd hier rekening mee. Je kan zomaar verrast worden door rukwinden op bruggen, viaducten en wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen inhaalt. Dit kan allemaal voor gevaarlijke situaties zorgen voor jou en andere bestuurders op de weg.

  • 3. Winterbanden.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar winterbanden, winterbanden, winterbanden en… nog eens winterbanden. Wees er ook dit jaar weer op tijd bij met het monteren van je winterbanden. Over de voordelen bij deze weersomstandigheden hoeven we het waarschijnlijk niet meer te hebben maar wij willen nog wel één ding duidelijk maken: winterbanden zijn gemaakt om je veiligheidsmarge te vergroten, niet om harder te kunnen rijden met slecht weer.

  • 4. Let op aquaplanning.

Let op, lees dit puntje aandacht door! Aquaplanning treedt op wanneer er te veel water op de weg ligt en de band van je auto de waterhoeveelheid niet meer af kan voeren. Wat er dan gebeurd is dat je band als het ware drijft op het water. Merk je dat je grip verliest, omdat je band te weinig profiel heeft of omdat je simpelweg te hard rijdt, laat dan het gas los en stuur vooral NIET bij. De auto krijg dan snel weer zijn grip terug. Stuur je juist veel bij, dan is de kans groot dat de auto wordt gekatapulteerd wordt.

  • 5. Pas je rijgedrag aan.

Last but nog least; Pas simpelweg gewoon je rijgedrag aan naar de weersomstandigheden. Het klinkt zo simpel maar helaas komen autobestuurders hier vaak te laat achter. Laat je niet verrassen door de regen, gladde wegdekken en harde windstoten. Rijd niet te hard, rijd met je dimlichten aan tijdens mist en houd afstand van je medebestuurders op de weg. Zo voorkom je echt ongelukken.

 

Met deze tips op zak moet het wel een veilige herfst worden. En bovendien, wanneer je minder tijd kwijt bent aan autogarages en verzekeringsmaatschappijen kunt u meer genieten van de mooie dingen die deze donkere maanden ook met zich meebrengen.

 

Recente berichten

Plaats een reactie

Giel van Oers - Autobedrijf De Baaijbrandstofverbruik