Tips voor een veilige herfst
De herfst is prachtig. Kleurrijke decors met vallende bladeren en rood-en-witte paddenstoelen wisselen elkaar af in het o zo mooie herfstlandschap. Bovendien zit de herfst ook vol met… gevaar! Gevaar? Ja. Gevaar. Door de regenval, harde windstoten en vallende bladeren kan het namelijk gevaarlijk glad worden op de weg. Al helemaal in Nederland kan het nooit kwaad om extra rekening te houden met stormachtig weer en neerslag. Daarom geven wij u wat tips om veilig de herfst door te komen.
Tip 1: Bewaar een extra jas in de auto.
Hier in Nederland kan het overdag, tot ver in oktober, zeer aangenaam weer zijn. Wellicht dat je zelfs vroeg in de ochtend je jas vergeet mee te nemen. Dat kan ’s ochtends en ’s avonds flink tegenvallen zodra de temperaturen rap beginnen te dalen. Ook zo’n verfrissende herfstige regenbui kan de temperatuur buiten snel laten zakken. Het is in dit soort gevallen dus slim om altijd een extra jas in de auto te hebben.
Op deze manier hoef je ook niet de verwarming te gebruiken. Dat scheelt je weer wat in het gebruik, en je wordt sneller warm. Bovendien kan een verwarming die in je gezicht blaast, slaperigheid veroorzaken. En dat is al helemaal gevaarlijk.
Tip 2: Neem je zonnebril mee.
De zomer mag dan wel afgelopen zijn maar ruim je zonnebril nog niet op! Ook al vallen de bladeren van de bomen en worden de dagen korter, de zon komt ook (sneller) lager te staan. En dat kan voor extra hinderlijke situaties zorgen.
Vergeet ook niet meer afstand te houden tot de auto voor je. Het kan zijn dat je medeweggebruikers wél hun zonnebril zijn vergeten en dat zij dus een slechter zicht hebben op de weg. Ook al schijnt de zon in je rug, alsnog kan je minder goed waargenomen worden.
Tip 3: Verwissel je zomerbanden in winterbanden.
Dit kunnen we maar niet vaak genoeg opperen; zorg dat je op tijd je zomerbanden inruilt voor een setje winterbanden. Een nat wegdek is een van de hoofdredenen dat het rijden in de herfst of winter lastiger is. In ieder geval wel gevaarlijker. De beste manier om deze risico’s te vermijden is door je zomerbanden te vervangen voor winterbanden.
Het wordt aangeraden om je winterbanden te monteren wanneer de temperatuur rond de 7 graden Celsius komt. Zorg er wel voor dat je banden altijd voldoende profiel hebben, voor grip op de weg en de geleiding van al het regenwater.
Tip 4: Controleer of je ruitenwisservloeistof antivries bevat.
Het kan in Nederland altijd, zelfs in de zomer ja, vriezen. Zorg er daarom altijd voor dat je in de koude maanden altijd ruitenwisselvloeistof gebruikt waar antivries in zit. In de zomer kom je er misschien nog mee weg om het ruitenwissersysteem te vullen met water, maar hier krijg je direct spijt van na de eerste vorst.
Tip 5: Vertrek vroeg vanuit huis!
Omdat het nu een stuk gladder is op de weg zit een ongeluk(je) ook in een kleiner hoekje. De kans is nu gewoon groter dat je onderweg met een ongeluk te maken krijgt. Ook al ben jij niet betrokkenen in een ongeluk, het kan je opzadelen met een forse vertraging. Dus wil jij niet (alweer) te laten komen voor de neus van je baas? Vertrek dan in deze koudere en gladdere maanden gewoon wat eerder naar je werk, school of wat dan ook. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!