APK

Dankzij de APK-keuring is het een stuk veiliger geworden op de Europese wegen. Ook het milieu profiteert ervan, want de keuring levert schone en veilige auto’s op, ook als ze iets ouder zijn. Elk autobedrijf van Bosch Car Service heeft zijn eigen keurmeester in dienst, zo ook Autobedrijf De Baaij. Deze keurmeester ziet er streng op toe dat banden, remmen, verlichting en andere vitale onderdelen geschikt zijn om de weg weer op te kunnen.

Zelden afkeuringen, vaak gratis

De APK-keuring bestaat in Nederland sinds 1985. De keuring is zo’n succes omdat 71% van alle keuringen in combinatie met een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. Eventuele gebreken worden daardoor meteen hersteld, waardoor er relatief weinig auto’s worden afgekeurd. Bovendien vindt de keuring in die gevallen vaak gratis plaats.

Nieuwe regels

Onlangs zijn de regels voor een keuring aangepast. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen benzine en diesel. Ook de datum van de eerste toelating (dus wanneer de auto op het kenteken is gezet) is van invloed op de keuringsinterval. In het onderstaande overzicht van de RDW ziet u precies wanneer uw auto weer aan de beurt is.

Personenauto’s en lichte bedrijfsvoertigen (<3.500 kg)BrandstofWanneer keuren?
Datum eerste toelating na 1 januari 2005Benzine- en/of elektromotorEerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Diesel, gas of anders (evt. in combinatie met elektrisch)Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelting vóór 1 januari 2005AlleEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouderAlleEens per 2 jaar APK
Datum eerste toelating vóór 1 januari 1960AlleGeen APK-plicht

Bent u geïnteresseerd?