Bijles voor je rijbewijs

pexels-photo-1412213

Bijles voor je rijbewijs

Wij hebben u er al eerder over gewaarschuwd… Wat betekent een brandend rood en/of oranje lampje op het dashboard en wat moet je in hemelsnaam dan doen?

Vele automobilisten die al jaren hun rijbewijs in bezit hebben, moeten nodig hun kennis van verkeersregels en autotechniek bijspijkeren. Dat maakte BOVAG bekend op de dag dat een 38-jarige man voor de rechter stond voor het negeren van een brandend controlelampje op zijn dashboard. Het OM beweert dat dit heeft geleid tot een ongeluk, waarbij een 47-jarige achterligger blijvend letsel heeft opgelopen.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 38-jarige man te lang het controlelampje genegeerd dat hem waarschuwde voor een te lage bandenspanning. Dit zorgde ervoor dat zijn auto midden op de A20 stopte, waardoor een ongelukkige achterligger er met volle snelheid achterop reed. Het OM heeft een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid geëist.

BOVAG wil dat automobilisten een opfriscursus krijgen in onder andere het herkennen van waarschuwingslampjes. Momenteel kun je namelijk al op je 17e je rijbewijs halen en er is niemand die na, pak hem beet, tientallen jaren nog eens kijkt of je kennis en rijervaring nog up-to-date is. Na het rijexamen vindt er in feite een leven lang geen enkele toets plaats op de kennis van het verkeer en de voortschrijdende technologie in auto’s, laat staan dat er een praktijktest plaatsvindt. Voor de meeste mensen is het al lang geleden dat zij rijles hebben gevolgd, maar in al die jaren is het verkeer drastisch veranderd en zijn auto’s getransformeerd tot rijdende computers. De uitspraak van de rechter toont aan dat het van groot belang is dat elke automobilist weet wat de lampjes, piepjes en andere signalen in de auto betekenen en hoe men vervolgens moet handelen. Die kennis ontbreekt maar al te vaak, net zoals veel verkeersdeelnemers zich niet bewust zijn van nieuwe verkeersregels of verkeersborden die in de loop der jaren zijn geïntroduceerd.

We blijven het ook maar zeggen, maar helaas moet de praktijk het ons vaak leren. Wat moet je doen wanneer er een lampje brandt in de auto? De basisregels zijn als volgt: Oranje is direct naar de dichtstbijzijnde autogarage rijden, rood is DIRECT STOPPEN langs de weg

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

08-08-2019