Don't lose your grip!

img_0938

Don't lose your grip!

We weten het, we weten het… Het is nog hartje winter. Het sneeuwt, het vriest en de wegen zijn spekglad. De winterperiode is ook nog in volle gang, officieel moeten we het tot 21 maart nog uitzitten, maar wat kijken we toch weer uit naar de lekkere en warme zomermaanden. Wanneer de gemiddelde temperatuur weer gaat stijgen denken veel mensen aan zon, zee, strand en verre vakanties. Wij niet; wij denken aan het wisselen van de winterbanden naar zomerbanden.

Het is een gegeven dat veel automobilisten niet weten wanneer ze over moeten stappen van winter- naar zomerbanden. Is hier een nationale dag voor? Heeft het te maken met de buitentemperatuur? Het is hier belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de winter- en zomerbanden. Het grote verschil zit het hem in de rubbersamenstelling. De rubbersamenstelling van zomerbanden is bedoeld voor gebruik bij temperaturen boven 7 graden, beneden deze temperatuur worden zomerbanden snel harder, waardoor ze hun rijeigenschappen zoals grip verliezen. Bij een winterband daarentegen gebeurt het omgekeerde: beneden 7 graden hebben ze optimale rijeigenschappen, die ze boven deze grens verliezen. Boven 7 graden wordt een winterband te snel warm wat tot versnelde slijtage leidt.

Wanneer je het hele jaar door op dezelfde banden rijdt loop je het risico op extra slijtage. Als je in de zomer doorrijdt op winterbanden slijt het rubber door de hogere temperaturen namelijk sneller dan met zomerbanden. In de winter slijt het rubber van de zomerbanden juist sneller omdat het rubber hard wordt door de lage temperaturen. De band gaat in dit geval dus sneller glijden, waardoor het rubber slijt. De bandenspanning heeft ook een grote invloed op de slijtage van de band. Als je met een foutieve bandenspanning rijdt dan slijten de banden sneller en is de kans op een klapband groter. Controleer daarom minimaal 1 keer in de maand de bandenspanning.

De algemene regel geldt; Wanneer de gemiddelde dagtemperatuur hoger is dan 7graden horen de zomerbanden gemonteerd te worden. We praten hier niet over concrete tijdsintervallen, want het weer in het voorjaar kan erg wisselvallig zijn. Het wordt aangeraden om niet na de eerste twee beste dagen waar de temperatuur hoger is dan 7 graden de winterbanden te verwisselen voor zomerbanden, maar eerst een week of twee goed af te wachten.

Wij geven wel een seintje op Facebook! Volg je ons trouwens al?

Check: https://www.facebook.com/AutobedrijfDeBaaij/

07-02-2019