Feiten en fabels betreft autorijden

pexels-photo-257345

Feiten en fabels betreft autorijden

Er is veel te zeggen en veel te schrijven over het rijden van en in een auto. Er zijn veel mensen, met veel kennis, die verschillende dingen zeggen en verschillende meningen hebben. Tussen al die betweters en schreeuwlelijkerds in, is het lastig om voor jezelf te besluiten wat nu waar of niet waar is. Om het u wat makkelijker te maken zetten wij wat feiten en fabels voor u op een rijtje:

Fabel: De motor stationair laten warmdraaien is beter dan meteen wegrijden.
Het is iets wat je veel ziet, vooral in de winter: mensen die eerst hun auto starten om vervolgens rustig te gaan ontbijten of de ramen gaan krabben. Dit zou beter voor de motor moeten zijn. Maar het tegendeel is waar. Dit is niet alleen slecht voor de motor, maar je auto stationair laten warmdraaien kost je uiteindelijk ook meer brandstof.

Feit: Apparatuur is de grootste brandstofverbruiker.
Met deze warme temperaturen in de zomer is het hartstikke prettig om over een airco te beschikken, toch? Maar wist je ook dat door de airco het brandstofverbruik toeneemt met 10%? Het openen van je ramen helpt in dit geval ook niet. Open ramen verstoren namelijk de stroomlijn van de auto en dat leidt tot 5 a 10% meer brandstofverbruik. Cruise control is daarentegen wel een zuiniger hulpmiddel, vooral voor de langere afstanden.

Fabel: Een schakelauto is zuiniger dan een automaat.
Het is altijd zo geweest dat het aanschaffen van automaat duurder is dan een schakelauto. Het rijden van een schakelauto zou dan weer voordeliger zijn dan het rijden in een automaat. Anno 2019 kan deze bewering naar het rijk der fabelen verwezen worden. Met de huidige technische mogelijkheden liggen de verbruikscijfers steeds dichter bij elkaar. Wel ligt dit aan de specifieke situatie waar je in zit of rijdt, zo is het bijvoorbeeld in de bergen zuiniger om een schakelauto te rijden.

Feit: Een zwarte auto is warmer.
Is een zwarte auto warmer dan een witte auto? Normaliter bij een zwart voorwerp worden (bijna) alle golflengtes geabsorbeerd en (bijna) niet weerkaatst. Maar is dat ook het geval bij auto’s? Hier is natuurlijk onderzoek naar gedaan, en wat blijkt. In de praktijk blijkt dat een zwarte auto iets warmer wordt, maar dit verschil niet erg groot is. Op een zonnige dag met 25 graden buiten werd het in de zwarte auto na een uurtje 31 graden, in de witte auto werd het 29 graden. Dus ja, een zwarte auto is warmer. Ondanks de warmte staat de kleur zwart wel op de tweede plek qua populairste autokleur.

Fabel: Slomer rijden bespaart brandstof.
Veel mensen denken dat langzamer rijden brandstof bespaart. Maar dat is helemaal niet zo. Nee, die bewering is een fabel. Langzaam rijden betekent niet dat het brandstof bespaart. Je bent júist sneller en zuiniger als je bewuster rijdt en beter anticipeert op het overige verkeer.

Nu u weet wat feitelijk waar is en wat verwezen kan worden naar het rijk der fabelen, hopen wij dat u bewuster omgaat met uw auto!

 

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

09-07-2019