GIEL GEEFT TIPS: Hoe je auto koel te houden

Giel geeft tips

GIEL GEEFT TIPS: Hoe je auto koel te houden

Het is heet. Te heet. En het blijft ook nog even zo heet. Het beste wat je kan doen is je koppie koel houden en gehydrateerd blijven. Maar koel blijven in een auto is met deze tropische temperaturen hele andere koek. Daarom geven wij vijf tips om het interieur van je auto zo snel mogelijk af te laten koelen.

  • 1. Wapperen

In plaats van dat je meteen alle deuren open gooit, probeer aan één kant het raam open te doen en ga aan de andere kant met de deur wapperen. Het is genoeg om enkele keren de deur open en dicht te doen. Dit blijkt uit een testje van de website “Thrillist”. In een auto met een binnentemperatuur van meer dan 40 graden, zakte de temperatuur naar 33,5 graden. Dat is bijna acht graden minder binnen een paar keer wapperen!

  • 2. Houd de ramen dicht

Als je voorkeur niet naar wapperen uitgaat, dan kan je altijd de airco inschakelen. Maar let op; houd de ramen dicht! Je zou denken dat de warme lucht sneller ontsnapt als je de ramen openzet, maar dit klopt niet. De auto koelt juist sneller af als je de ramen dicht laat, omdat er dan geen koude airco lucht ontsnapt. Ook komt er geen warme buitenlucht binnen, wat natuurlijk helemaal ideaal is.

  • 3. Handdoek over je bekleding en dashboard

Natuurlijk kunnen we ook voorkomen dat je auto 100 graden Celsius is als je instapt. Heb je donkere bekleding, of zelfs een leren bekleding? Na vijf minuten rijden kan je al een eitje bakken op je dashboard en derdegraads brandwonden oplopen op je benen. Probeer lichte handdoeken over je bekleding en dashboard te leggen. Zo stap je een stuk frisser in en voorkom je dat je donkere interieur warmte aantrekt.

  • 4. Natte washandjes meenemen

Natte washandjes zijn zeker fijn om jezelf af te koelen, maar ze kunnen ook nog goed van pas komen in de auto. Leg de washandjes over de ventilatieroosters heen. Op deze manier blaast de ventilatie namelijk meteen koudere lucht de auto in. Als je een lange rit hebt, zorg er dan voor dat je er wat meer mee hebt. Misschien om jezelf toch nog halverwege af te koelen.

  • 5. Trek je schoenen uit

Misschien een beetje raar, maar trek je schoenen uit als je in de auto stapt! Het kan even wennen zijn met auto rijden, maar dit trekt ook snel weg. Je lichaam voert veel ruimte af via je voeten en dit gaat natuurlijk een stuk beter en sneller als je geen schoeisel aan je voeten hebt zitten.

Dus lieve mensen, stay hydrated and stay cool!

 

07-08-2020