Houd je hoofd koel!

cold-car-bmw-e46

Houd je hoofd koel!

Met temperaturen die in de buurt komen van de 30 graden draaien de meeste airco’s in de auto overuren. Maar hoe haal je het optimale resultaat uit deze koele kikker en wat moet je juist niet doen? Na het lezen van deze blog weet jij het antwoord op deze vraag.

Veiligheid
Zijn auto’s met airco veiliger tijdens hitte? Het antwoord is; ja! Onderzoek heeft in het verleden laten zien dat bij een temperatuur van 35 graden aan boord de kans op ongelukken kan toenemen. Niet alleen het reactievermogen kan verminderen maar een bestuurder kan ook slaperig worden van een warme omgeving. Automobilisten die gebruik maken van de airconditioning reageren dus ‘koeler’ op verkeersituaties. Maar wat is dan de beste temperatuur om aan te houden horen we je denken? Het beste is om de airco niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen.

Temperatuur
Zoals hierboven is vermeld wordt het aangeraden om de temperatuur van de airco tussen de 20 en de 26 graden te houden. Wel moet hier ook rekening gehouden worden met de buitentemperatuur. Het verschil tussen buiten-en binnenlucht mag idealiter niet meer dan zo’n 8 graden zijn. Mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen bij een (te) groot verschil in warmte en koud namelijk flauwvallen.

Brandstofverbruik
Gebruikt de auto meer brandstof bij het functioneren van de airco? Ja. Airco’s gebruiken extra brandstof (zo’n 3 tot 10 procent) en kosten motorvermogen (5 tot 10 pk). Vooral auto’s met een automatische versnellingsbak verbruiken meer brandstof dan auto’s met ssn schakelbak.

Slijtageslag
Slijt een airco sneller als je hem langdurig en intensief gebruikt? Het antwoord is nee. In theorie gaat een airconditioning gewoon een autoleven lang mee. Mits je hem wel regelmatig controleert en bijhoudt. Doe je dat niet dan kan de aandrijfriem slijten en verkort dat de levensduur aanzienlijk. Wat moet je dan allemaal controleren? Het is van belang om het koudemiddel van de airco op peil te houden. Een airco verliest jaarlijks namelijk bij normaal gebruik zo’n 6 tot 8 procent koudemiddel. Ook is het belangrijk om te controleren of er geen rottende bladeren in de luchtinlaat bevinden, om nare luchtjes in de auto te voorkomen.

Dont’s
Dat de airco een mooie uitvinding is om het auto-interieur koel te houden weet iedereen, maar veel automobilisten gebruiken het systeem nog altijd op een verkeerde manier. Wij geven jou de vijf meest gemaakte fouten:
1. Geen onderhoud: Veel airco-systemen lijden onder achterstallig onderhoud. Dit en een gebrek aan reiniging kan leiden tot bacteriële schimmels in het systeem en die veroorzaken stank in de auto.
2. Te hard willen: Een veelgemaakte fout is om de airco bij het instappen meteen op de koudste stand en de grootste blaaskracht te zetten. Het is beter om eerst de portieren en ramen te openen voordat je de airconditioning aanzet.
3. Luchtrecirculatie ingeschakeld houden: Net na het instappen kan het handig zijn om eerst een paar minuten de interne recirculatie in te schakelen, want hierdoor zal het interieur nog sneller afkoelen. Maar daarna moet het systeem toch echt op de stand met toevoer van de buitenlucht.
4. De uitstroomopeningen verkeerd richten: ‘Mag ie wat kouder, ik voel nog niks’, is een veel gemaakte opmerking van passagiers in de zomer. Meestal is het alleen geen kwestie van een te hoog ingestelde temperatuur, maar de richting waarin de koude lucht door de auto stroomt. Om een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom te krijgen, moeten de uitstroomopeningen naar boven wijzen en dus niet naar de gezichten van de inzittenden. Met deze eenvoudige handeling stroomt de lucht mooi rond door het interieur van de auto en bereikt de koelte iedere passagier.
5. De airco ’s ochtends vroeg nog niet inschakelen omdat het nog kil is: In Nederland kan het ’s zomers in de ochtend aardig fris zijn. Toch is het dan vaak verstandig om meteen de airconditioning aan te zetten, Zo voorkom je dat de ramen beslaan als de buitentemperatuur enigszins begint te stijgen.

Met deze tips en dont’s ben jij als het goed is helemaal bijgelezen over het gebruik van de airco. Zo ga jij, en je medepassagiers, een koele zomer tegemoet.

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

03-06-2019