Maak je kerst niet te duur!

pexels-photo-1656564

Maak je kerst niet te duur!

De kerst staat weer voor de deur. De tijd van gezelligheid, warmte en geluk. Maar terwijl jij Mariah Carey, met haar ‘All I want for Christmas’, al niet meer aan kan horen en de plaatselijke winkelstraat al twee maanden in de kerstsferen hangt… moet er thuis ook nog een kerstboom komen te staan. En die boom staat er niet zomaar. Daar komt vaak zweet, tranen en soms een beetje bloed bij kijken. Maar je krijgt tegenwoordig ook al snel een boete wanneer je de boom op een verkeerde manier vervoert.

De onschuldige kerstboom, zoals wij die kennen, is in feite een levensgevaarlijk projectiel. Tenminste, als de boom slecht gemonteerd is aan de wagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de crashtest van de Duitse ADAC. Zo’n kerstboom is namelijk geen makkelijk te vervoeren voorwerp. Het is lang, groot, verliest naalden en is plakkerig door de hars. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze veilig thuis krijgt, want voor je het weet heb je een boete aan je laars hangen of nog erger…

De beste methode om een kerstboom is dan ook op een aanhanger, kaar het is ook mogelijk om de boom op de dakdrager van de auto te plaatsen. Doe dat in alle gevallen met de stam naar voren, omdat anders de takken door de wind die ze tijdens het rijden opvangen beschadigen.

Gebruik voor het vastbinden ten alle tijden een paar goede spanbanden, zodat de boom niet verschuift tijdens het rijden. Let wel op: Gebruik minimaal één spandband voor de stam, en minimaal één spanband voor de takken. Wanneer de boom niet goed is vastgemaakt, riskeer je een boete van €140,-!!
Wanneer de boom meer dan een meter uitsteekt, ben je verplicht om een vlag aan het uiteinde te bevestigen. Wanneer je ervoor kiest om geen vlag te gebruiken en de boom steekt meer dan een meter uit, ook dan riskeer je een boete van 140,-. Steekt de boom echter meer dan 1,75 meter uit achter de auto, dan wordt het wel een hele dure kerst. De boete die je dan riskeert bedraagt €210,-!! Wanner je kenteken niet goed leesbaar is riskeer je een boete van 149,-.

Afijn, niemand zit te wachten op zo’n duur grapje tijdens de feestdagen. Dus daarom geven wij nog ten slotte vijf veilige tips voor het vervoeren van de kerstboom:

1. Monteer de kerstboom op de dakdrager van de auto.
2. Gebruik een spanband en snoer ook de top goed vast.
3. Zorg dat het kentreken, de achterlichten en de richtingaanwijzers altijd goed zichtbaar zijn!
4. Monteer een waarschuwingsvlag als de boom meer dan een meter uitsteekt.
5. Controleer voor vertrek goed of de boom niet kan schuiven.

Met deze tips op zak hopen we dat iedereen een fijne kerst krijgt! Geniet ervan lieve mensen.

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

10-12-2019