Vervelend he? Dat thuiszitten? Dat vindt uw auto ook…

89912113_2247557202013610_2952748930342846464_o

Vervelend he? Dat thuiszitten? Dat vindt uw auto ook…

Nederland zit nu al eventjes in de ‘intelligente lockdown’. Een situatie waarin mensen massaal thuis (moeten) werken en er dus ook een heel stuk minder autokilometers gemaakt worden. Vervelend? Zeker. Maar niet alleen voor u. Voor uw auto is al dat stilzitten en het thuisblijven ook niet goed, iets waar niet iedere autobezitter zich bewust van is.

Een stilstaande auto die al even geen kilometers meer heeft gemaakt kan hard achteruitgaan. Zo kunnen remmen vast komen te zitten, loopt de accu langzaam leeg en kunnen banden vierkant worden. Ons advies aan de leaserijder is dus om ook gewoon, voor zover mogelijk in deze bizarre tijden, het onderhoud voor uw auto uit te laten voeren.

Wat moet u in de gaten houden als uw auto langer stilstaat?

  • De accu

Elke ‘moderne’ auto heeft stille stoomverbruikers die, ook al staat je auto stil, een beetje stroom gebruiken. Dat is zo weinig dat je er normaal gesproken niks van merkt als er regelmatig in de auto gereden wordt. Maar staat de auto al voor een lange tijd stil? Dan kan het batterijniveau van de accu zoveel gedaald zijn dat bijvoorbeeld je motor niet meer wilt starten. Zeer onhandig wanneer u de auto hard nodig heeft. Onze tip: Rij elke week even tien minuutjes met de auto. Dan laadt de accu steeds weer een beetje bij en blijft ie in spanning.

  • De olie

Het is ook van belang om zo af en toe het peil van de motorolie te checken. Wanneer een auto langer stilstaat kan de olie naar de onderkant van de motor zakken. Het starten van de motor gaat dan nog zwaarder omdat eerst alle olie opgepompt moet worden. Ook wordt oude olie eerder dik door de viezigheid die erin zit. Aan de peilstok kunt u het zien aan de donkere soms zwarte kleur. Zorg dus dat je op tijd uw motorolie ververst.

  • De banden

Als een auto stilstaat rust al het gewicht van die wagen op de onderzijde van de vier autobanden. Tijdens het rijden wordt dit gewicht verdeeld over de hele band, maar hoe langer een auto stilstaat hoe platter de onderkant wordt door al dat gewicht. Het is dus beter om de bandenspanning iets hoger te zetten en af en toe dus weer een stukje te rijden. Daardoor vervormt de band niet en blijft ie langer en beter in conditie.

  • De remmen

Bij een auto die lang stilstaat kunnen de remmen vast gaan zitten. Wanneer u weet uw auto minder te gaan gebruiken is het verstandig om uw auto niet meer op de handrem te zetten. In plaats daarvan zet u de auto in de eerste versnelling, bij een automaat in de parkeerstand.

 

Wij snappen echter heel goed dat u nu niet graag uw huis uitkomt of dat misschien gewoon niet kan. Maar dat is geen probleem! Wij komen de auto bij u thuis ophalen en leveren na hem na de onderhoudsbeurt gewoon weer bij u thuis af. Natuurlijk geheel volgens het corona protocol, zo wordt de auto uitgebreid gereinigd en wordt de 1,5 meter afstand altijd in acht genomen bij de overdracht van uw auto.

03-04-2020