Oude TomTom? Let dan op!

pexels-photo-244822

Oude TomTom? Let dan op!

Het agentschap Telecom in Groningen en het Amerikaans ministerie voor Homeland Security waarschuwt men met navigatiesystemen en GPS-appratuur van tien jaar en ouder. Deze apparaten kunnen namelijk na 7 april in de war raken door de zogeheten ‘GPS-omwenteling’.

Zie het als een oude auto van vroeger waarbij de kilometerteller na 99.999 gereden kilometers weer op nul springt. Dat gebeurt dus ook bij de oude navigatiesystemen. In de nacht van 6 op 7 april raakt het telsysteem vol van de oudere GPS-systemen en begint het weer bij nul.

,,Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen GPS-satellieten en -ontvangers, zo schrijft TomTom op zijn website. ,,Hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer werken.” GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen en de kans is groot dat het systeem dan de weg kwijt raakt. Het kan ook een heel stuk trager gaan werken, omdat het op systeem op zoek moet gaan naar satellieten op de plek waar deze 20 jaar geleden hingen.

 

Om narigheid te voorkomen wordt het aangeraden om de softwareversie van het apparaat te controleren en indien nodig de leverancier van de navigatieapparatuur of de klantenservice van het automerk te benaderen. Eigenaren van TomTom-navigatieapparaten kunnen bijvoorbeeld het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Mensen met nieuwe navigatiesystemen hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken, die zijn pas over 157 jaar aan de beurt.

12-03-2019