Waarom uw banden zo belangrijk zijn.

blog

Waarom uw banden zo belangrijk zijn.

Wij zijn benieuwd…

Weet u de minimumdiepte van uw bandenprofiel?

Vanzelfsprekend is het wel dat banden onder een auto belangrijk zijn, daardoor kun je immers rijden. Maar bent u op de hoogte van het feit dat de profieldiepte ook heel erg bepalend is voor uw veiligheid op de weg?

Uit een onderzoek van BOVAG is gebleken dat bijna 90% van de Nederlandse automobilisten niet weet bij welke profieldiepte autobanden aan vervanging toe zijn. Bij de Apk-keuring is dit de meest voorkomende reden voor afkeur, reparatie of vervangingsadvies.

Zo’n 1.021 automobilisten deden mee aan het onderzoek. Slechts 12,2% van deze mensen weet dat er een wettelijk advies voor vervanging van de banden is voorgeschreven als het profiel minder dan 2,5mm diep is. De overige respondenten denkt dat er veel langer veilig kan worden doorgereden. Waardes als 1,5mm worden genoemd, maar ook 0,6mm. Wanneer je profieldiepte zo laag is, zijn je banden zo goed als kaal én dus levensgevaarlijk.

Waarom is voldoende profieldiepte zo belangrijk?

De profieldiepte van een band zorgt ervoor dat er snel geremd kan worden en er meer grip op de weg is. In Nederland is aquaplaning een veelvoorkomende situatie op de snelweg. Een klein beetje regenval kan namelijk al zorgen voor een glad wegdek. Wanneer uw profieldiepte onder het minimum is, is het risico dat uw auto tijdelijk onbestuurbaar wordt, groter. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Zomerbanden en winterbanden

Zomerbanden hebben een andere profieldiepte dan winterbanden. Dit heeft te maken met de slijtage en het aantal graden Celsius. Vanaf 10 graden of lager bieden winterbanden namelijk meer grip dan zomerbanden. In de winter is het wegdek over het algemeen nat, besneeuwd of bevroren. Hierdoor moet er makkelijker water worden afgevoerd, voor meer grip en een korte remweg.

Zomerbanden daarentegen rijden op een vaak droger en warmer wegdek. De profieldiepte is daarom dunner om sneller tot stilstand te kunnen komen. Mocht er bij de bandenwissel blijken dat u nog 3 tot 4 mm profiel op uw banden heeft zitten en bent u klant bij ons voor onderhoud? Dan geven wij dit aan zodat u, de klant, de keuze heeft om nog even door te rijden op de huidige banden of ze toch al te laten vervangen.

Kortom, de diepte van uw band is erg belangrijk! Rijdt dus niet van Apk tot Apk-keuring, maar let ook tussentijds op de profieldiepte of geef aandacht aan regulier onderhoud en een check aan de technische staat van uw voertuig.

U kunt altijd contact opnemen met Autobedrijf De Baaij voor vragen of even langskomen, zo kunt u onbezorgd op pad.

10-07-2018