Winterbanden, zelfs bij hitterecords?!

pexels-photo-116676

Winterbanden, zelfs bij hitterecords?!

Het kan niet zo zijn dat je er niks van mee hebt gekregen. Oude hitterecords werden verbroken, mensen wisten uit paniek niet hoe ze moesten afkoelen en het asfalt smolt onder je voeten vandaan. Ja, het was ont-zet-tend HEET afgelopen week! Maar toch rijden er nog steeds(!) nu ongeveer zo’n half miljoen automobilisten op hun winterbanden rond.

Dat concludeerde bracheorganisatie Bovag na een steekproef onder meer dan 1100 auto’s in de steden Utrecht, Eindhoven en Zwolle. Daarvan hadden 60 auto’s nog winterbanden. Doorgerekend naar het totale wagenpark in Nederland zou het gaat om 500.000 van de in totaal 9 miljoen auto’s. Dat is een percentage van 5.8%.

Waarom is het dan slecht om met winterbanden door te blijven rijden? In de zomer heb je met winterbanden een langere remweg dan met zomerbanden. Dat komt omdat het profiel van winterbanden in ontworpen voor het gebruik op sneeuw en minder effectief is op droog wegdek. Winterbanden slijten in de zomer door de hoge temperaturen ook aanzienlijk sneller. Dat is zonde van de band omdat die juist in de winter veel profiel moet bevatten, zodat je op een glad wegdek niet wegglijdt. Ook verbruikt je auto op deze manier meer brandstof. Het is dus veiliger, voor jou en je medebestuurders op de weg, om op tijd te banden om te wisselen. Hier voorkom je dus ongelukken mee.

Vorig jaar reed 5,7% van de autobestuurders in Nederland nog met winterbanden in de zomer. De lichte stijging in het percentage komt mede doordat het totale wagenpark afgelopen jaar met 300.000 auto’s is toegenomen.

Waarom gemiddeld een op de twintig automobilisten stug doorrijdt op winterbanden is nog niet bekend. Onwetendheid? Naïviteit? Eigenwijsheid? Afijn, bij deze is iedereen gewaarschuwd en een gewaarschuwd mens telt voor... twee!

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

bron: AD

29-07-2019