Auto verbruikt veel olie maar lekt niet, wat nu?

motorolie autobedrijf de baaij

Auto verbruikt veel olie maar lekt niet, wat nu?

Maak je je zorgen omdat je auto veel olie verbruikt, maar zie je geen zichtbare olielekkages? Dan ben je niet de enige. Olie is essentieel voor de smering van je motor en een te hoog olieverbruik kan leiden tot ernstige problemen. In veel gevallen is een hoog olieverbruik te herleiden naar lekkage, maar wat als dit niet het geval is? In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van een hoog olieverbruik zonder zichtbare lekkage en wat je eraan kunt doen.

auto verbruikt veel olie maar lekt niet - autobedrijf de baaij

Mogelijke oorzaken van een hoog olieverbruik

 • Versleten zuigerveren of olieschraapveren: zuigerveren zorgen ervoor dat de olie in de motor blijft en niet in de verbrandingskamers terechtkomt. Olieschraapveren schrapen overtollige olie van de cilinderwanden terug naar het carter. Als deze onderdelen versleten zijn, kan er olie in de verbrandingskamers lekken en verbranden, wat leidt tot een hoog olieverbruik.
 • Lekke klepgeleiders of klepseals: klepgeleiders geleiden de kleppen in de cilinderkop en klepseals zorgen ervoor dat er geen olie langs de kleppen lekt. Als deze onderdelen versleten of beschadigd zijn, kan er olie in de verbrandingskamers lekken en verbranden.
 • Verkeerde olie: gebruik je olie die niet geschikt is voor jouw type motor? Dan kan dit leiden tot een te hoog olieverbruik.
 • Te hoge oliedruk: ook een te hoge oliedruk kan ervoor zorgen dat er meer olie dan nodig door de motor stroomt.
 • Oude motor: bij oudere motoren is een zeker olieverbruik normaal. Dit komt doordat de onderdelen in de motor geleidelijk slijten en er meer olie doorheen gaat.
 • THP- en TFSI-motoren: Sommige motoren, zoals de THP- en TFSI-motoren, staan bekend om een hoger olieverbruik na circa 50.000 kilometer. Dit is een bekend probleem bij deze motoren en hoeft niet per se op een defect te duiden.

Oliepeil controleren? Wij vertellen hoe je dit checkt en bijvult in 5 stappen.

Wat te doen als je auto te veel olie verbruikt?

Wanneer er onderdelen versleten zijn zoals de koppakking, klepgeleiders of zuigerveren kan het te hoge olieverbruik alleen worden verholpen door reparatie of vervanging van de defecte onderdelen. In sommige gevallen is het mogelijk om olieverbruik door slijtage te verhelpen met motorreiniging en het gebruik van de juiste olie. Dit is echter alleen mogelijk als het defect vroegtijdig wordt opgespoord.

 • Laat je auto controleren door een monteur: de beste manier om te achterhalen waarom je auto olie verbruikt, is om hem te laten controleren door een gekwalificeerde monteur. Autobedrijf de Baaij kan de oorzaak van het probleem diagnosticeren en de nodige reparaties uitvoeren.
 • Controleer regelmatig het olieniveau: controleer regelmatig het olieniveau van je auto, vooral als je weet dat je auto olie verbruikt. Zo kun je er zeker van zijn dat de motor altijd voldoende olie heeft.
 • Wees alert op andere symptomen: naast een hoog olieverbruik kunnen er ook andere symptomen zijn van een probleem met de motor, zoals blauwe rook uit de uitlaat, een brandlucht of een verlies van vermogen. Als je een van deze symptomen ervaart, laat je auto dan zo snel mogelijk controleren!

Een hoog olieverbruik kan een ernstig probleem zijn, maar het hoeft niet altijd duur te zijn om te repareren. Door de oorzaak van het probleem vroegtijdig vast te stellen, kun je voorkomen dat er verdere schade aan je motor ontstaat.

motorolie autobedrijf de baaij

Een te hoog olieverbruik voorkomen

Hoewel olieverbruik voor een deel onvermijdelijk is door slijtage en ouderdom van de motor, kun je de toename van het verbruik wel deels zelf beïnvloeden:

 1. Rijd je motor altijd warm. Wacht met serieus gas geven totdat de motor op bedrijfstemperatuur is. Zo verbrandt de motor de olie efficiënter en is er minder kans op lekkage.
 2. Ververs je olie op tijd. Vervang de motorolie en het oliefilter volgens de voorschriften van Autobedrijf de Baaij. Houd rekening met het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, maar ook met hoe vaak de auto stilstaat of korte ritjes maakt. In dat laatste geval is het aan te raden om minimaal 1 keer per jaar de olie te verversen. Zo voorkom je dat er te veel vocht in de olie komt, wat schade aan de motor kan veroorzaken.
 3. Gebruik de juiste olie. Kies altijd voor olie die voldoet aan de specificaties van jouw auto. Moderne motoren zijn met name gevoelig voor het gebruik van de juiste olie. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je auto of vraag advies bij Autobedrijf de Baaij.
 4. Reinig de motor. Voordat je nieuwe olie in de motor giet, is het belangrijk om de motor te reinigen. Zo verwijder je vervuiling die de werking van de nieuwe olie kan beïnvloeden. De additieven in de olie verliezen hun werking sneller als ze zich mengen met de achtergebleven vervuiling, waardoor de beschermende werking van de olie afneemt en de verversingstermijn verkort.

Met deze tips kun je olieverbruik tegengaan en je motor gezond houden!

Autobedrijf de Baaij staat voor je klaar

Ervaar je een hoog olieverbruik? Laat je auto dan controleren door onze ervaren monteurs bij Autobedrijf de Baaij in Nijmegen. We stellen de oorzaak vast en bieden passende oplossingen, of het nu gaat om reparatie, motorreiniging of preventief onderhoud.

Neem contact met ons op of

14-05-2024