Oliepeil controleren: checken en bijvullen in 5 stappen

Oliepeil contorleren autobedrijf de baaij

Oliepeil controleren: checken en bijvullen in 5 stappen

Een goed oliepeil is essentieel voor de levensduur van je auto. Olie zorgt voor smering van de motoronderdelen, koeling en bescherming tegen corrosie. Te weinig olie kan leiden tot slijtage, oververhitting en zelfs motorschade. Door regelmatig het oliepeil van je auto te controleren kun je potentiële problemen vroegtijdig detecteren en voorkomen, waardoor de levensduur van je motor wordt verlengd en dure reparaties kunt voorkomen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je zelf het oliepeil kunt controleren en bijvullen. Maar geven we ook antwoord op de meest gestelde vragen.

5 stappenplan om je oliepeil te controleren & bijvullen

Stap 1.  Zet je auto op een vlakke ondergrond & laat de motor afkoelen

Het is belangrijk dat je auto zo veel mogelijk waterpas staat en dat de motor voldoende is afgekoeld. Het is het beste om dit te doen wanneer de motor volledig koud is om een nauwkeurige meting te krijgen.

Stap 2. Open de motorkap en zoek de peilstok

De oliepeilstok is meestal een plastic of metalen staaf met een felgekleurde (geel of oranje) dop en bevindt zich in de motorruimte, vaak gemarkeerd met een oliesymbool.

Stap 3. Maak de oliepeilstok schoon

Trek de oliepeilstok eruit en veeg deze schoon met een oude doek. Steek de oliepeilstok terug in de motor en haal hem er vervolgens weer uit.

Stap 4. Controleer het oliepeil

Controleer het oliepeil door te kijken waar de olie zich bevindt op de oliepeilstok. Als het oliepeil zich tussen de minimale en maximale markeringen bevindt, is het oliepeil in orde. Als het oliepeil te laag is, moet er olie worden bijgevuld.

Stap 5. Olie bijvullen

Als het oliepeil te laag is, gebruik dan een trechter om voorzichtig olie bij te vullen via de olievuldop. Voeg kleine hoeveelheden olie toe en controleer regelmatig het oliepeil totdat het zich tussen de minimale en maximale markeringen bevindt.

motorolie autobedrijf de baaij

3 tips voor het bijvullen van je motorolie

  1. Weet hoeveel olie je nodig hebt

Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau op de peilstok is doorgaans 1 liter. Staat het oliepeil precies op de minimummarkering, dan is er dus ongeveer een halve liter olie nodig.

  1. Voorkom geknoei

Gebruik tijdens het bijvullen van olie een trechtertje om morsen op de motor of de koelslangen te voorkomen. Olie kan schadelijk zijn voor deze onderdelen.

  1. Overschrijdt nooit het maximumpeil

Tijdens het bijvullen is het belangrijk om het oliepeil regelmatig te controleren en het maximumpeil niet te overschrijden. Te veel olie kan schadelijk zijn voor de motor, doordat de olieafdichtingen onder druk komen te staan en kunnen gaan lekken.

 

Hoe vaak moet ik het oliepeil controleren?

Hoe vaak je het oliepeil moet controleren is afhankelijk van het aantal kilometers dat je met je auto rijdt maar ook je rijgedrag en het olieverbruik heeft hierop invloed. We raden aan om dit minimaal één keer per maand te controleren of ongeveer om de 2000 gereden kilometers. Controleer nog eens extra wanneer je een lange rit voor de boeg hebt.

 

Welke olie moet ik gebruiken om bij te vullen?

Gebruik de juiste olie zoals voorgeschreven door de autofabrikant. Deze staat altijd vermeld in het instructieboekje van je auto of op de website van de fabrikant.

 

Wat als het oliepeil blijft dalen?

Als het oliepeil blijft dalen, kan dit wijzen op een lek of een ander probleem met de motor. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met je garage om het probleem te laten diagnosticeren en te verhelpen.

Tip: bewaar altijd een flesje olie met de juiste specificaties en een trechtertje in je auto, zo kun je op ieder moment de olie bijvullen.

oliepeil lampje brandt - autobedrijf de baaij

Help mijn oliepeil lampje brandt

Als het oliepeil lampje brandt, is het belangrijk om direct het oliepeil te controleren. Deze melding kan ook veroorzaakt worden door een te lage oliedruk. Als het oliepeil te laag is, vul dan olie bij tot het MAX-niveau. Blijft het lampje branden? Neem dan contact op met je garage. Autobedrijf de Baaij in Nijmegen staat ook altijd voor je klaar!

 

Maak een afspraak en profiteer van de zekerheden van Autobedrijf de Baaij

Wil je ook profiteren van de 7 zekerheden van Autobedrijf De Baaij? En wil je dat jouw auto wordt onderhouden door een onafhankelijk BOVAG-autobedrijf en is aangesloten bij Bosch Car Service? Dan is Autobedrijf De Baaij de juiste keuze.

Neem contact met ons op of

15-03-2024