Dubbel check, bandencheck!

bandencheck

Dubbel check, bandencheck!

De wielen van de auto gaan rond en rond, rond en rond!

De banden! Één van de belangrijkste onderdelen van een auto. Bovendien zijn de banden het enige contact dat uw auto heeft met de weg. Één op de drie auto-ongelukken worden veroorzaakt door slechte banden. Uit onderzoek blijkt dat liefst 29% van de Nederlanders in de winter doorrijdt op zomerbanden. Ook blijkt dat één op de zes automobilisten niet eens weet welk soort banden er onder zijn of haar auto ligt. Daarom geven wij tips om uw banden op en top in orde te houden:

  • Banden balanceren. Heeft u weleens last van een trillend stuur? Bij hoge snelheden, maar ook al bij lage snelheden? Dan raden wij u aan om banden te balanceren. Bij het balanceren van banden wordt gezorgd dat er zonder trilling in het stuur gereden kan worden.

 

  • Wielen uitlijnen. Zonder dat u ook maar iets doet, ‘trekt’ de auto naar een bepaalde kant. Met name op de snelweg kan dit erg vervelend zijn. Een goede uitlijning van de wielen is niet alleen een stuk veiliger, maar de slijtage van de banden neemt ook nog eens flink af. Wielen uitlijnen zorgt dat uw banden in goede conditie blijven en dat het brandstofverbruik afneemt.

 

  • Autobandprofiel. Een goed bandenprofiel is essentieel voor uw veiligheid. Met een profieldieptemeter kunt u meten of uw banden nog voldoende profiel hebben. Wettelijk is de minimale profieldiepte 1,6 millimeter, maar zelfs dan bent u al een gevaar op de weg. Vervang uw banden bij een profieldiepte onder de 3 millimeter. Bij winterbanden is een minimale profieldiepte van 4 millimeter verstandig.

 

  • Bandenspanning. De juiste bandenspanning is belangrijk voor de wegligging. Een lage bandenspanning betekent een langere remweg. De juiste hoeveelheid lucht in de banden is dus belangrijk en moet u eigenlijk elke twee maanden even controleren.

 

  • Zomer- of winterbanden. De winterbanden laten nog even op zich laten wachten. Zo luidt de gouden regel: ‘’Bij temperaturen onder de 7 graden wordt het tijd om uw winterbanden van stal te halen!’’  Liggen de winterbanden er eenmaal op, dan moet u ze maandelijks laten controleren. De Baaij heeft ook een volledige wintercheck om de auto veilig te maken voor de wintermaanden.

 

Onderhoud van de banden heeft vele voordelen zoals afname in brandstofverbruik en vermindering van bandenslijtage. Door regelmatig uw banden te checken is uw auto klaar voor veel veilige kilometers. Twijfelt u over de conditie van uw banden? Maak dan een afspraak, wij kijken graag met u mee!

07-09-2021