Help mijn auto start niet, de 7 oorzaken en oplossingen

accu auto

Help mijn auto start niet, de 7 oorzaken en oplossingen

Het kan behoorlijk frustrerend zijn: je staat klaar om weg te rijden, maar je auto start niet. Of misschien branden de lampjes wel, maar gebeurt er verder niets. Misschien hoor je zelfs een tikkend geluid wanneer je de sleutel omdraait. Wat nu? In deze blog bespreken we de zeven meest voorkomende oorzaken van een auto die niet wil starten en hoe je deze problemen kunt oplossen. Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen als je auto niet start.

1. Lege of defecte accu

Een van de meest voorkomende oorzaken van een niet-startende auto is een lege of defecte accu. Symptomen hiervan kunnen variëren van helemaal geen reactie bij het omdraaien van de sleutel tot het branden van de dashboardlampjes zonder dat de motor aanslaat. Weersomstandigheden kunnen ook van invloed zijn bij het starten van de auto. Zo start een auto bij koud weer slechter dan bij warm weer. Dit komt omdat de accu bij lagere temperaturen slechter presteert en de capaciteit afneemt. Als de accu al in slechte staat is, is de kans groot dat je auto niet meer start zodra het kouder wordt.

Ook kan de accu slecht presteren door ouderdom, een accu gaat gemiddeld 3 tot 6 jaar mee. Het kan ook zijn dat je accu eenmalig is leeggelopen, bijvoorbeeld door het aan laten staan van je lampen.

Oplossing

Probeer je auto te starten met startkabels en een andere auto of gebruik een draagbare accubooster. Werkt dit, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om je accu te vervangen. Laat ook het laadstroomsysteem van je auto controleren om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw voordoet.

accu auto

2. Problemen met de startmotor

Heb je startkabels geprobeerd, maar lukt het alsnog niet om de auto te starten? Hoor je bij het omdraaien van de sleutel een tikkend geluid en de lampjes op het dashboard branden, dan kan dit duiden op een probleem met de startmotor. De startmotor is verantwoordelijk voor het draaien van de motor bij het starten.

Oplossing

Controleer de elektrische verbindingen naar de startmotor om te zorgen dat ze stevig en vrij van corrosie zijn. Als de verbindingen goed zijn maar de startmotor nog steeds niet werkt, moet deze mogelijk worden vervangen. Dit is een klus voor een ervaren monteur, breng je auto naar een garage. Autobedrijf de Baaij helpt je graag!

3. Slechte elektrische verbindingen

Een andere reden waarom je auto misschien niet start, is dat er slechte elektrische verbindingen zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door roestige of losse kabels.

Oplossing

Controleer de accuklemmen en andere belangrijke elektrische verbindingen op corrosie en stevigheid. Maak de accuklemmen schoon met een mengsel van baking soda en water en zorg ervoor dat alle kabels goed vastzitten.

4. Brandstofproblemen

Een van de vaakst over het hoofd geziene oorzaken van een niet-startende auto is een probleem met de brandstoftoevoer. Dit kan variëren van een lege tank tot een verstopte brandstoffilter of een defecte brandstofpomp.

Oplossing

Controleer eerst of je voldoende brandstof in de tank hebt. Als dit in orde is, kan het probleem liggen bij de brandstoffilter of -pomp. Vervang de brandstoffilter als deze verstopt is. Als je vermoedt dat de brandstofpomp defect is, moet je deze laten controleren en indien nodig vervangen door een monteur.

5. Problemen met de ontsteking

Als je auto niet start, kan dit ook komen door problemen met de ontsteking. Dit kan te maken hebben met versleten bougies of problemen met de ontstekingsmodule. In benzinemotoren zijn bougies verantwoordelijk voor het creëren van een vonk die de brandstof ontsteekt, wat essentieel is voor het starten van de motor. Bougies zijn te vinden in de kop van de motor, waar ze zijn opgeschroefd. Startproblemen kunnen ontstaan wanneer een bougie versleten is of niet goed is aangedraaid.

Oplossing

Open de motorkap en zoek naar de bougiekabels, die vaak in bundels van vier tot acht te vinden zijn. Aan de uiteinden van deze kabels, aan de kant van het motorblok, bevinden zich de bougies onder kapjes. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je auto om precies te zien waar de bougies zich bevinden. Zorg ervoor dat de motor goed is afgekoeld voordat je de bougies controleert, omdat de motor nog heet kan zijn als deze recent heeft gedraaid. Controleer de bougies op slijtage, zoals roetaanslag, samensmelting, isolatorbreuk en afzetting. Als de bougies versleten zijn, moeten ze worden vervangen.

Garage autobedrijf de Baaij - Nijmegen

6. Startonderbreker of sleutelproblemen

Moderne auto's zijn vaak uitgerust met een startonderbreker die voorkomt dat de auto zonder de juiste sleutel start. Als er een probleem is met de sleutel of de startonderbreker, kan dit ervoor zorgen dat de auto niet start.

Oplossing

Probeer een reservesleutel als je die hebt. Als de auto hiermee wel start, ligt het probleem waarschijnlijk bij de oorspronkelijke sleutel. Als de auto nog steeds niet start, kan het probleem bij de startonderbreker zelf liggen. Dit vereist een diagnose en reparatie door een specialist.

7. Problemen met de dynamo

De dynamo is verantwoordelijk voor het opladen van de accu terwijl de motor draait. Als de dynamo niet goed werkt, kan de accu niet opladen en kan de auto uiteindelijk niet meer starten.

Oplossing

Laat de dynamo controleren door een professional. Als de dynamo defect is, moet deze worden vervangen. Zorg ervoor dat ook de riem die de dynamo aandrijft in goede staat is, omdat een versleten of gebroken riem ook problemen kan veroorzaken.

Autobedrijf de Baaij helpt je weer op weg

Er zijn veel verschillende redenen waarom een auto niet wil starten. Van een lege accu tot problemen met de startmotor of brandstoftoevoer, het is belangrijk om het probleem snel te identificeren en op te lossen. Bij Autobedrijf de Baaij helpen we je graag verder met een diagnose en reparatie, zodat je weer snel de weg op kunt. Neem contact met ons op of

03-07-2024