Maximaliseer je actieradius: 7 tips voor elektrisch rijden

elektrische auto actieradius

Maximaliseer je actieradius: 7 tips voor elektrisch rijden

Elektrisch rijden wint snel aan populariteit vanwege de voordelen voor het milieu en de portemonnee. Voor veel mensen is de actieradius een belangrijk aspect van een elektrische auto. Want hoe ver kun je nou precies rijden voordat je weer moet laden? En zijn er invloeden om de actieradius te maximaliseren? Wij geven je 7 waardevolle tips!

Wat betekent actieradius? 

De actieradius van een elektrische auto verwijst naar de maximale afstand die het kan afleggen op een volledig opgeladen batterij voordat deze weer moet worden opgeladen. Het is een cruciale factor bij het plannen van lange ritten en het dagelijks gebruik van je elektrische auto. Een grotere actieradius betekent meer flexibiliteit en minder zorgen over het vinden van laadstations onderweg. De actieradius kan zowel negatief als positief beïnvloed worden, we leggen het je uit. 

elektrische auto actieradius

7 tips om je actieradius te maximaliseren 

1. Houd je aan de snelheid 

Het aanpassen van je rijgedrag kan een aanzienlijke invloed hebben op de actieradius van je elektrische auto. Hogere snelheden verhogen bijvoorbeeld de luchtweerstand en verbruikt hierdoor meer energie. Door een gematigde snelheid aan te houden, verminder je de weerstand en verhoog je de efficiëntie van je actieradius. Respecteer de snelheidslimieten en gebruik wanneer mogelijk cruise control om een constante snelheid te behouden. Veel elektrische auto’s hebben daarnaast ook een eco-modus. Hierbij past het vermogen van de auto zich aan om energie te besparen. 

2. Regeneratief remmen 

Elektrische auto's zijn uitgerust met regeneratieve remsystemen die kinetische energie terugwinnen tijdens het remmen. Hiermee kan zelfs meer dan 90% van de remenergie hergebruikt worden wat normaal gesproken tijdens het remproces verloren gaat. Maak hier optimaal gebruik van door de regeneratieve remmen in te schakelen en zo energie terug te winnen elke keer dat je afremt. 

3. Houd rekening met weersomstandigheden 

  • Extreme temperaturen: Het weer kan een grote rol spelen in de prestaties van je elektrische auto. Extreme temperaturen, zowel koud als warm, kunnen de prestaties van de batterij beïnvloeden. Bij koud weer kan de batterij minder efficiënt zijn, waardoor de actieradius kan afnemen. Warm weer kan daarentegen leiden tot hogere temperaturen in de batterij, wat de levensduur kan verminderen en de prestaties kan beïnvloeden. 
  • Wind: Sterke tegenwind kan het energieverbruik verhogen en de actieradius verminderen, terwijl meewind juist gunstig kan zijn voor het bereik van je elektrische auto. 
  • Regen en sneeuw: kunnen de rijomstandigheden bemoeilijken en het wegdek gladder maken. Hierdoor kan er meer energie worden verbruikt bij het versnellen en vertragen, wat de actieradius kan verminderen. Bovendien kan regen waterplassen veroorzaken die het elektrische systeem van de auto kunnen beschadigen als er onvoldoende bescherming is. 
  • Verwarmen of koelen van je auto: In de winter wil je nog wel eens de verwarming lekker hard aanzetten of zelfs je stuur- en stoelverwarming, dit kost energie wat de actieradius kan verminderen. In de zomer heeft het gebruik van airconditioning hetzelfde effect. Hier kun je dus rekening mee houden! 

4. Beheer je energieverbruik 

Om het energieverbruik van je elektrische auto te optimaliseren, is het ten eerste belangrijk om het gebruik van accessoires te minimaliseren. Verwarming, airconditioning en andere elektrische accessoires kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken. Door het gebruik van deze accessoires te beperken tot wanneer ze echt nodig zijn, kun je energie besparen en je actieradius maximaliseren. 

Gebruik bijvoorbeeld de voorverwarming of voorventilatie van je auto terwijl deze nog aan de oplader is aangesloten, zodat je minder energie van de batterij verbruikt tijdens het rijden. 

foto actieradius blog

5. Plan je route slim 

Een goede routeplanning kan het verschil maken tussen een stressvrije rit en onverwachte hindernissen onderweg. Het optimaliseren van je route kan niet alleen tijd besparen, maar ook de actieradius van je elektrische auto maximaliseren. Allereerst is het belangrijk om laadstations langs je route te identificeren. Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van laadpunten langs je reisroute. Plan je stops strategisch zodat je op het juiste moment kunt opladen zonder onnodige omwegen te maken. 

Daarnaast is het nuttig om rekening te houden met hoogteverschillen tijdens je reis. Het beklimmen van steile heuvels kan meer energie vergen van je elektrische auto, terwijl afdalingen juist energie kunnen terugwinnen via regeneratief remmen. Probeer je route zo te plannen dat je zwaardere beklimmingen vermijdt en optimaal kunt profiteren van afdalingen om energie te besparen.

6. Bescherm de batterij

Extreme temperaturen kunnen zowel in de zomer als in de winter schadelijk zijn voor de batterij van je elektrische auto. Parkeer je auto indien mogelijk in de schaduw bij warm weer en vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Bij koud weer kan het helpen om je auto binnen te parkeren of gebruik te maken van een thermische autohoes om de batterijtemperatuur te reguleren.

7. Onderhoud je elektrische auto regelmatig

Een goed onderhouden elektrische auto is de sleutel tot optimale prestaties en een langere levensduur! Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de efficiëntie, prestaties en betrouwbaarheid van je elektrische voertuig behouden. Autobedrijf de Baaij staat klaar om je te ondersteunen bij al het onderhoud van je elektrische voertuig, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je rit! Zo zijn wij gespecialiseerd in Tesla maar ook voor andere hybride en elektrische auto’s kun je bij ons terecht.

Start jouw elektrische avontuur bij Autobedrijf de Baaij

Ben je geïnteresseerd in het kopen óf het leasen van een elektrische auto? Bij Autobedrijf De Baaij hebben we een ruim aanbod aan elektrische voertuigen, kom langs voor een proefrit! Ook voor het onderhoud van je elektrische auto zit je bij de Baaij op de juiste plek.

Meer informatie nodig? Neem contact met ons op of kom gerust langs in onze showroom in Nijmegen, we geven je graag advies! 

 

19-02-2024