Help! Mijn bandenspanning lampje blijft branden, wat nu?

bandenspanning lampje - Autobedrijf de Baaij

Help! Mijn bandenspanning lampje blijft branden, wat nu?

Wanneer het bandenspanning lampje op je dashboard onverhoopt blijft branden, is dit een teken dat een of meerdere banden een te lage bandenspanning heeft. Dit waarschuwingssignaal mag zeker niet genegeerd worden. Het kan namelijk gevolgen hebben voor je veiligheid op de weg en het brandstofgebruik. Wij vertellen je alles over de bandenspanning en het blijven branden van dit lampje op je dashboard.

Oorzaken van een aanhoudend bandenspanningslampje

Het lampje op je dashboard dat aangeeft wanneer de bandenspanning te laag is, is onderdeel van het Tire Pressure Monitoring System. Dit systeem controleert voortdurend de bandenspanning en waarschuwt je wanneer deze te laag is. Het lampje gaat branden wanneer de sensor in de band een afwijking detecteert ten opzichte van de aanbevolen bandenspanning.

Wanneer het bandenspanningslampje ook na het oppompen van de banden aan blijft, kan dit duiden op verschillende problemen:

 • Defecte sensor of regelunit
 • Aanhoudend verlies van bandenspanning door bijvoorbeeld een subtiel klein gaatje in de band die niet zichtbaar is

Het is belangrijk om snel te achterhalen wat de oorzaak is, voordat het erger wordt.

Spanningsverlies na oppompen van de banden

Wanneer de bandenspanning onvoldoende blijft na het oppompen, is het mogelijk dat er sprake is van een lek of een defect ventiel. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn, maar ook schade aan je banden of velgen veroorzaken. Maak een afspraak en kom langs bij Autobedrijf de Baaij, wij zorgen ervoor dat je weer veilig de weg op kan!

Seizoensinvloeden op bandenspanning

De wisseling van de seizoenen beïnvloedt de bandenspanning aanzienlijk door de temperatuurschommelingen.

 • Temperatuurdaling: In de winter kan de bandenspanning dalen door de lagere temperaturen.
 • Warmte-uitzetting: Tijdens warmere perioden kan de bandenspanning juist toenemen.
 • Winterbanden: winterbanden hebben een specifieke spanningsbehoefte die aangehouden moeten worden voor optimale prestaties.

Hou er rekening mee dat de temperatuurverschillen, vooral van zomer naar winter, een grote impact kunnen hebben op je bandenspanning. Het is super belangrijk om je bandenspanning in de gaten te houden en aan te passen, zodat je comfortabel en veilig kunt rijden en je banden niet onnodig snel slijten.

Bandenspanning - Autobedrijf de Baaij

Tire pressure Monitoring system (TPMS)

Wanneer het lampje bandenspanning onverwachts blijft branden, kan dit ook duiden op een technisch defect aan de sensor zelf.

Een veelvoorkomende reden hiervoor is een storing in het Tire Pressure Monitoring System (TPMS), dat de bandenspanning in de gaten houdt. Die geavanceerde sensoren kunnen kapot gaan door dingen van buitenaf, zoals roest, vuil en vocht. Na een tijdje kunnen ze daardoor verkeerde informatie doorgeven en het waarschuwingslampje laten branden. Het is dan belangrijk dat je een specialist er goed naar laat kijken om de precieze oorzaak te vinden.

Het kan ook zijn dat de batterij van de sensor leeg is. Die batterijen hebben maar een beperkte levensduur en moeten na een paar jaar vervangen worden. Als je dat vergeet, kan de sensor geen goede gegevens meer doorgeven aan het systeem en blijft het bandenspanningslampje branden, zelfs als je de banden al hebt opgepompt.

Als de sensor kapot is, moet er grondig onderzoek worden gedaan om te bepalen of vervanging nodig is. Als er defecten of uitval van de sensor worden geconstateerd, is het belangrijk om naar een gespecialiseerde garage te gaan. Onjuiste gegevens kunnen namelijk leiden tot verkeerde inschattingen van je bandenspanning, met mogelijke risico's voor je veiligheid en rijcomfort. Bij Autobedrijf de Baaij bieden we een professionele service om deze problemen vakkundig op te lossen. Neem contact met ons op voor een grondige diagnose en deskundige reparatie van je TPMS.

Gevolgen van een te lage bandenspanning

Wanneer het lampje van de bandenspanning op je dashboard blijft branden, is dat een teken dat er iets mis is met de bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan leiden tot verschillende problemen, zoals:

 • Verminderde grip op de weg, wat kan resulteren in een langere remweg en verminderde controle over het voertuig.
 • Onregelmatige slijtage van de banden, waardoor ze sneller versleten raken en je eerder nieuwe banden moet aanschaffen.
 • Verhoogd brandstofverbruik, omdat de rolweerstand toeneemt wanneer de banden niet voldoende opgepompt zijn.
 • Hogere kans op een klapband, vooral bij hogere snelheden.

Bandenspanning bij winterbanden

De juiste bandenspanning voor winterbanden kan anders zijn dan voor normale zomerbanden. Dat komt doordat winterbanden gevoeliger zijn voor temperatuur en een andere constructie hebben. Het is belangrijk om de aanbevolen waardes van de fabrikant te volgen, zodat je grip optimaal is en je slijtage voorkomt. In de winter hebben je banden met koud weer te maken, waardoor de luchtmoleculen in de banden kunnen krimpen en daarmee de bandenspanning afneemt. Daarom is het slim om regelmatig je bandenspanning te controleren.

Zelf bandenspanning controleren: stap-voor-stap

Als je bandenspanning te laag is, heb je minder grip op de weg, heb je een langere remweg, verbruik je meer brandstof en slijten je banden sneller. De juiste hoeveelheid lucht in de banden is belangrijk en moet je elke twee maanden controleren. Wij leggen je uit hoe dit moet!

 1. Zet je auto op een vlakke ondergrond om een juiste meting te waarborgen.
 2. Raadpleeg het instructieboekje van je auto of zoek op de binnenzijde van de deur naar de aanbevolen bandenspanningswaarden.
 3. Gebruik een betrouwbare bandenspanningsmeter en druk deze stevig op het ventiel
 4. Noteer de gemeten waarde.
 5. Vergelijk de waarde met de aanbevolen waarde en pas waar nodig aan
 6. Herhaal dit proces voor alle banden, inclusief het reservewiel.

Note; onthoud dat winterbanden vaak een andere aanbevolen bandenspanning hebben.

Mocht je twijfels hebben over de apparatuur of meting. Autobedrijf de Baaij staat altijd voor u klaar!

Check, dubbelcheck doe de bandencheck!

De Baaij’s bandenservice: probleemloos de weg op

Autobedrijf de Baaij in Nijmegen, een onafhankelijke BOVAG-garage én Bosch Car Service staat voor je klaar! Je kunt bij ons terecht voor een betrouwbare meting en aanpassing van je bandenspanning. Wij zorgen ervoor dat je banden altijd goed zijn opgepompt, afgestemd op het type banden dat je hebt en de huidige weersomstandigheden. Ook wielen uitlijnen en banden balanceren, kunnen wij voor je doen. Zo heb je altijd optimale grip, verminder je slijtage en brandstofverbruik, en gaan je banden langer mee. Plan bijvoorbeeld een wintercheck of zomercheck en wij zorgen ervoor dat je auto klaar is voor het nieuwe seizoen!

Neem contact met ons op of

22-01-2024