Piepende remmen auto: wat betekent dit?

piepende remmen auto - autobedrijf de baaij

Piepende remmen auto: wat betekent dit?

Heeft u een piepend geluid gehoord tijdens het remmen van de auto? De remmen van de auto kunnen vaker geluid maken, in veel gevallen kan dit opgelost worden door remmenonderhoud. Maar in sommige gevallen is er meer aan de hand! Wat zijn de oorzaken, kan het kwaad en wat te doen? We leggen het u allemaal uit in deze blog.

Wat is er aan de hand als de remmen piepen?

U heeft geconstateerd dat de remmen van de auto piepen, dit kan een verontrustend geluid zijn. Maar wat betekent het eigenlijk?

 • Versleten remblokken: wanneer uw remblokken versleten zijn, kan het metaal van de remvoeringen in contact komen met de remschijf. Dit veroorzaakt een scherp piepend geluid. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van piepende remmen.
 • Roestvorming: wanneer uw auto voor een lange tijd stil heeft gestaan, kan het voorkomen dat de remmen zijn gaan roesten. Dit kan voor een piepend geluid zorgen.
 • Nieuwe remblokken: Heeft u nieuwe remblokken, maar zijn de remschijven niet vervangen? Dan kan dit leiden tot piepende remmen. Hierbij is het een kwestie van de remblokken laten inslijten op de oude remschijven.
 • Vochtophoping: vochtige weersomstandigheden of na langdurig stilstaan kunnen leiden tot piepende remmen. Dit zal weg gaan na een paar keer flink remmen, de remblokken komen dan op temperatuur waardoor de vochtophoping verdwijnt.
 • Oververhitting van de remblokken: wanneer u met een hele hoge snelheid remt, kan dit leiden tot oververhitting met gevolg van tijdelijk piepende remmen. Zorg ervoor dat de auto afkoelt om ernstige gevolgen zoals kromgetrokken remschijven te voorkomen.
 • Vuil en remstof: zijn uw remblokken niet versleten, is er geen roestvorming, heeft u geen nieuwe remblokken, en is er geen vochtophoping en oververhitting van de remblokken? Dan kan het zijn dat er vuil of remstof tussen de remblokken en remschijven zit. Tijdens het remmen kan er soms remstof blijven hangen, door wrijving kan dit leiden tot piepende remmen.

Trilt uw auto tijdens het remmen? Dan kunnen er ook andere oorzaken zijn. 

Piepende remmen auto lage snelheid: wat zijn de oorzaken?

Rijdt u langzaam en hoort u piepende remmen? Dan is de laatste uit bovenstaand rijtje vaak de oorzaak. Bij ongeveer 40% van de bestuurders van piepende remmen bij een lage snelheid is de oorzaak vuilophoping en remstof.

Kunnen piepende remmen kwaad?

Wanneer de auto remmen piepen, kan het dus verschillende oorzaken hebben. De een ernstiger dan de ander. Het is verstandig om direct uit te zoeken wat de oorzaak is. Lukt het zelf niet? Schakel dan een autobedrijf in.

Maakt de auto ook een schurend of krassend geluid tijdens het remmen? Dit kan gevaarlijk zijn! Dit geluid duidt namelijk op versleten remblokken, wat onmiddellijke actie vereist. De werking van de remmen kunnen dan niet meer gegarandeerd worden. Breng uw auto direct naar de autogarage om verdere schade en mogelijke ongelukken te voorkomen. Indien mogelijk is het verstandiger om de auto op te laten halen in plaats van ermee door te rijden.

Piepende remmen auto - remmenservice - autobedrijf de baaij

Wat te doen bij piepende remmen?

Bij piepende remmen is het raadzaam om direct langs te gaan bij de autogarage. Verder kunt u het volgende doen.

 1. Een keer flink remmen: bij vochtophoping zijn piepende remmen te verhelpen door een paar keer flink te remmen. De remmen komen op temperatuur waardoor het vocht verdwijnt.
 2. Op naar de autogarage: de meest voorkomende oorzaak blijft versleten remblokken, deze moeten zo snel mogelijk vervangen worden. Laat ook altijd de remschijven controleren. In sommige gevallen kan het eenvoudig schoonmaken van de remmen al voldoende zijn om het piepende geluid te verhelpen.
 3. Remmenonderhoud: voorkomen is altijd beter dan genezen! Remmen zijn het belangrijkste onderdeel van een auto. Laat daarom regelmatig uw remmen (remblokken en remschijven) en remvloeistof controleren. Autobedrijf de Baaij staat voor u klaar met de remmenservice, bij elke onderhoudsbeurt controleren wij de remmen en vanzelfsprekend ook de remvloeistof.

Onbehandelde slijtage van de remblokken kan leiden tot een hoger brandstofverbruik en uiteindelijk tot meer schade aan andere remonderdelen. Wacht dus niet met overgaan tot actie! Dit kunnen de kosten onnodig verhogen.

Onderhoud de remmen bij Autobedrijf de Baaij

Last van piepende remmen? Onze experts staan voor u klaar bij Autobedrijf de Baaij! De remmen van uw auto bestaan voor een groot gedeelte uit Bosch-onderdelen. De kennis over de remsystemen geeft Bosch rechtstreeks door aan ons. Dichter bij de bron kunt u niet zitten. Autobedrijf de Baaij is namelijk aangesloten bij Bosch Car Service. Bosch Car Service houdt Autobedrijf De Baaij scherp door jaarlijkse kwaliteitscontroles. Hiervoor voldoen wij aan bepaalde voorwaarden waardoor we altijd kwaliteit kunnen garanderen. Want wij vinden het, het allerbelangrijkst dat u met een glimlach in uw auto wegrijdt!

Piepen uw remmen? Of is uw auto toe aan nieuwe remblokken, remklauwen of remschijven? Neem contact met ons op of

 • BOVAG-autobedrijf garantie
 • Geen onvoorziene kosten
 • Behoudt fabrieksgarantie bij onderhoud en reparatie
 • Kennis van alle merken
13-12-2023