Auto trilt bij remmen, wat nu?

autogarage nijmegen, de baaij

Auto trilt bij remmen, wat nu?

Een trillende auto bij het remmen is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn! Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en er zo snel mogelijk iets aan te doen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een trillende auto bij het remmen, de gevaren, en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van een trillende auto bij het remmen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een trillende auto bij het remmen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 1. Kromme remschijven

Dit is de meest voorkomende oorzaak van een trillende auto bij het remmen. Kromme remschijven kunnen ontstaan door oververhitting, een hard remmanoeuvre of door een klap op de velg. Symptomen van kromme remschijven zijn:

 • Trilling in het stuur bij het remmen
 • Trilling in de corrosserie bij het remmen
 • Piepende remmen
 1. Versleten remblokken

Versleten remblokken kunnen ook trillingen veroorzaken, vooral bij lage snelheden. Symptomen van versleten remblokken zijn:

 • Krassend geluid bij het remmen
 • Verminderde remvermogen
 • Remblokken die tot aan de metalen drager zijn versleten
 1. Onbalans in de wielen

Onbalans in de wielen kan trillingen veroorzaken bij alle snelheden, maar het is het meest merkbaar bij hogere snelheden. De onjuiste wielbalancering kan ook komen door ongelijkmatige slijtage van de banden. Symptomen van onbalans in de wielen zijn:

 • Trilling in het stuur bij een bepaalde snelheid
 1. Problemen met de ophanging

Problemen met de ophanging, zoals versleten draagarmrubbers of fuseekogels, kunnen ook trillingen veroorzaken bij het remmen. Wanneer er te hard over drempels en putjes wordt gereden kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de schokdempers en fuseekogels. Of bijvoorbeeld door een kleine aanrijding, waardoor de auto kan gaan trillen. Symptomen van problemen met de ophanging zijn:

 • Trilling in het stuur of de carrosserie bij het remmen
 • Geluid bij het rijden over oneffenheden

auto trilt bij remmen, wat nu

Auto trilt bij remmen gevaarlijk?

Een trillende auto bij het remmen kan gevaarlijk zijn omdat het de remwerking kan beïnvloeden. In ernstige gevallen kan de auto zelfs gaan slippen. Het is dan ook belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen en je auto te laten checken door een specialist!

Auto trilt bij remmen op hoge snelheid

Als je auto trilt bij het remmen op hoge snelheid, is de kans groot dat de oorzaak ligt bij de remschijven of de remblokken. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te laten verhelpen, omdat het gevaarlijk kan zijn.

Wat te doen als je auto trilt?

Als je auto trilt bij het remmen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Je kunt dit zelf doen door eerst de remschijven te checken. Zijn deze nog helemaal intact? Dan kun je de ophanging controleren en de wielen controleren op onbalans. Weet je niet zeker wat het probleem is, laat dan altijd je auto controleren door een autogarage.

De mogelijke oplossingen

 1. Laat je auto controleren door een garage: De beste manier om de oorzaak van het probleem te achterhalen is om je auto te laten controleren door een garage. De monteur kan de remschijven, remblokken, wielen en ophanging inspecteren om te zien wat er mis is. Autobedrijf de Baaij staat graag voor je klaar!
 2. Vervang kromme remschijven: Als de remschijven krom zijn, moeten ze worden vervangen. Dit is een klus die het beste door een garage kan worden uitgevoerd. Als onafhankelijk BOVAG-autobedrijf en aangesloten bij Bosch Car Service is de Baaij ook een remmenspecialist.
 3. Vervang versleten remblokken: Versleten remblokken moeten worden vervangen. Dit is een klus die je zelf kunt doen, mits je over de juiste kennis en gereedschappen beschikt. Het is belangrijk om dit zorgvuldig te doen, volgens de instructies van de autofabrikant.
 4. Breng de wielen in balans: Als de wielen uit balans zijn, moeten ze worden gebalanceerd. Autobedrijf de Baaij staat voor je klaar om de autobanden te balanceren.
 5. Laat de ophanging controleren: Als je vermoedt dat er problemen zijn met de ophanging, moet de auto gecontroleerd worden door een garage. Een monteur kan de ophanging inspecteren op slijtage en defecten.

autobedrijf de baaij

Wat kan ik zelf doen om een trillende auto te voorkomen?

Je kunt een trillende auto bij het remmen helpen voorkomen door je auto regelmatig te laten onderhouden. Dit houdt in dat de remmen, wielen en ophanging worden gecontroleerd op slijtage en defecten.

Tips:

 • Laat de remmen en wielen minstens één keer per jaar controleren.
 • Controleer de remblokken en remschijven zelf op slijtage. Je kunt hiervoor een remdiktemaat gebruiken.
 • Let op trillingen of andere ongewone geluiden tijdens het remmen.
 • Rijd niet te hard over drempels en kuilen.
 • Rem soepel en vermijd harde remmanoeuvres.

Onderhoud de remmen bij Autobedrijf de Baaij voor optimale veiligheid

Bij Autobedrijf de Baaij ben je verzekerd van vakkundig onderhoud van de remmen. Onze experts, geschoold door Bosch Car Service, gebruiken uitsluitend hoogwaardige Bosch-onderdelen voor optimale prestaties en veiligheid.

Piepende remmen? Versleten remblokken? Of remschijven die aan vervanging toe zijn? Geen probleem! Bij Autobedrijf de Baaij ben je aan het juiste adres. Wij controleren jouw remmen grondig en adviseren je graag over de beste oplossing. Neem contact met ons op of

 • BOVAG-autobedrijf garantie
 • Geen onvoorziene kosten
 • Behoudt fabrieksgarantie bij onderhoud en reparatie
 • Kennis van alle merken
06-06-2024