Wanneer banden wisselen: van winter naar zomerbanden?

robert-laursoo-WHPOFFzY9gU-unsplash-min

Wanneer banden wisselen: van winter naar zomerbanden?

Het is eind maart, de laatste wintersport zit erop, de zomertijd gaat officieel in én de zon begint steeds meer te schijnen. Allemaal signalen dat het nu echt de hoogste tijd is om uw winterbanden om te wisselen naar zomerbanden. Maar waarom is het nu eigenlijk belangrijk om autobanden op tijd te wisselen? En wanneer moet u dit nou precies doen? Lees snel verder, wij leggen het allemaal uit!

Waarom is het belangrijk om op tijd de autobanden te wisselen?

Uw eigen veiligheid én die van uw bijrijders staat natuurlijk op nummer één. Daarom is het belangrijk om op tijd de autobanden te wisselen. Niet alleen veiligheid, maar ook de kwaliteit van de banden blijft hierdoor behouden. De rubbersamenstelling en het profiel van winterbanden zijn namelijk anders dan van zomerbanden. Zo is het rubber van de winterbanden niet geschikt voor hoge temperaturen waardoor de banden sneller slijten. Wanneer de banden erg lijden onder slijtage, zorgt het voor een langere remweg en heeft u minder grip op de weg. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, vooral als er plotseling geremd moet worden. Zomerbanden hebben een andere samenstelling en profiel, waardoor deze goed bestand zijn tegen de hoge temperaturen. Hierdoor kunt u met goede grip, veilig de weg op in de zomer!

Wanneer moet ik mijn winterbanden wisselen?

Winterbanden zijn er uiteraard op gemaakt om veilig te kunnen rijden tijdens winterse omstandigheden. Maar wanneer de temperaturen stijgen (boven de 7 °C.), is het gevaarlijk om lang door te blijven rijden op winterbanden. Tijd om de banden te wisselen!

  • Het is eind maart/begin april;
  • Het is en blijft warmer dan 7 °C;
  • De klok wordt verzet en de zomertijd gaat in.

Winterbanden presteren het beste onder de 7 °C, ijzel en sneeuw, waar zomerbanden het overnemen en boven die temperatuur en droog wegdek het beste presteren. In Nederland tikken we de 7 °C doorgaans vanaf eind maart/begin april aan. Echter is er niets zo veranderlijk als het weer. Houdt bovenstaande punten goed in de gaten. Maar wij raden u ook aan om de banden te wisselen tijden de bandenwisselweken. Deze worden door branchevereniging VACO twee keer in het jaar aangekondigd op de radio. Zo weet u zeker dat u goed zit en veilig de weg op gaat!

Check ook de bandenspanning

Op tijd uw banden wisselen is dus superbelangrijk voor grip op de weg, maar ook de bandenspanning is belangrijk om veilig de weg op te gaan. Autobedrijf de Baaij raadt u aan om de bandenspanning elke twee maanden te controleren. Wanneer er een lage bandenspanning is, betekent dit een langere remweg. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende lucht in de banden zit. Meer over autobanden weten? Lees hier de dubbel check, bandencheck!

Maak een afspraak om uw banden te wisselen

Of het nu gaat om een complete bandenwissel, het balanceren of uitlijnen van de banden, bij Autobedrijf de Baaij staan we voor u klaar; uw thuishaven voor uw auto!

Meer informatie nodig? Neem contact op om kennis te maken met Autobedrijf De Baaij. Wij helpen u graag verder!

09-03-2023