Doorrijden op de reservetank

pexels-photo-887843

Doorrijden op de reservetank

Iedereen kent deze paniekerige situatie wel; Je rijdt rustig op de snelweg naar de gewenste locatie en ineens word je afgeleid door een brandend lampje op het dashboard. Wat blijkt? De benzine is bijna op en je rijdt nu op de reservetank. Maar hoe ver kun je nu echt doorrijden wanneer het reservelampje van je auto brandt?

Een Britse site, www.comparethemarket.com, maakte een overzicht van de auto’s met de beste en slechtste reserve-actieradius. Zij onderzochten van 96 populaire auto’s met een benzinemotor hoe ver je kunt komen met de inhoud van de reservetank. Want het idee om langs de snelweg te stranden met een lege tank, is toch niet prettig.

Een grote meerderheid van de Britten denkt dat ze nog maar een kleine 40 kilometer kunnen rijden wanneer het lampje van de reservetank begint te branden. In de praktijk blijkt juist dat de actieradius in de meeste gevallen ruim twee keer zo groot is. De meeste auto’s van deze tijd hebben een boordcomputer die aangeeft hoe ver je nog kan rijden wanneer je auto een laag brandstofniveau heeft bereikt. Maar zelfs dan kan je vaak nog een stukje verder rijden. Gemiddeld gaat het waarschuwingslampje branden wanneer de tankinhoud nog ongeveer 10 procent van de totale maximuminhoud heeft bereikt, hoeveel liter dat exact is kun je lezen in de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende auto.

Top 10 van auto’s met het kleinste reservebereik

De vergelijkingssite Compare The Market heeft onderzoek gedaan naar 96 populaire automodellen. Daaruit kwam de Volkswagen Passat als grote winnaar uit de test met een reservebereik van maar liefst 120,73 kilometer. De Top 3 wordt vervolgens afgesloten met de Volvo V40 en de Ford Mondeo die volgen met een respectievelijke 113,6 en 112,7 kilometer.
De BMW M3 had het kleinste reservebereik met slechts 51,48 kilometer, gevolgd door de Kia Picanto (51,72 km) en de Fiat 500 met 59,77 kilometer.

Hoewel het gemiddelde waarschuwingslampje van een auto gaat branden wanneer de tank op 1/10e van de totale capaciteit staat, is er geen garantie hoe ver je er in de praktijk mee komt. De cijfers geven namelijk slechts een indicatie. Factoren zoals de verkeerssituatie, de buitentemperatuur, hoe hard er geremd en geaccelereerd wordt en hoeveel passagiers en bagage de auto vervoerd hebben invloed op het verbruik.

Bron: AD.nl

Wil jij nou op de hoogte blijven van nieuwtjes, occasions en/of meer handige tips? Volg ons dan op onze Facebook of neem een kijkje op onze website!

29-04-2019