7 tips voor veilig en goed voorbereid op autovakantie

7 tips voor veilgig en goed voorbereid op autovakantie

7 tips voor veilig en goed voorbereid op autovakantie

Maak je auto vakantieklaar! De zomervakantie staat om de hoek, het moment dat veel Nederlanders met de auto op vakantie gaan. Met de auto op vakantie gaan geeft je de vrijheid om te stoppen waar je maar wilt en om mooie plekjes te ontdekken die je anders misschien zou missen. Voordat je echter de weg op gaat, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je auto vakantie klaar is. Doe daarom de vakantie check voor je auto. In deze blog delen we 7 handige tips voor een veilige en goed voorbereide autovakantie.

1.    Dubbelcheck, doe de bandencheck!

De banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van de auto. Deze maken hét contact met de weg. Wist je dat één op de drie auto-ongelukken worden veroorzaakt door slechte banden? Dat willen we natuurlijk niet tijdens de vakantie! Check daarom voor vertrek je bandenspanning en profieldiepte, ook van het reservewiel. Een goede bandenspanning is essentieel voor goede grip op de weg en een optimaal brandstofverbruik. Wanneer je met veel bagage of veel mensen in de auto rijdt, mag er misschien zelfs wat meer lucht in. Precies weten welke bandenspanning voor jouw auto en situatie juist is? Check het op een van de volgende plaatsen:

 • Op een sticker in de deur van de bestuurder;
 • Binnenkant van de tankklep;
 • Gebruikershandleiding van je auto;
 • Of via watismijnbandenspanning.nl.

2.    Check je autovloeistoffen

Een andere belangrijke stap om je auto vakantie klaar te maken, is het controleren van de vloeistoffen. Wanneer je lange afstanden en vooral ook in de bergen gaat rijden, vergt dit veel energie van je auto. Niet alleen wij als mens maar ook jouw auto heeft hiervoor vloeistof nodig om te functioneren. Check daarom altijd of het vloeistofpeil en vul aan waar nodig.

 • - Koelvloeistof: een oververhitte motor wil je uiteraard voorkomen, vooral wanneer je in de bergen rijdt. Check daarom altijd het koelvloeistofpeil en vul aan wanneer dit nodig is.
 • - Ruitensproeiervloeistof: Om goed te kunnen blijven zien is het belangrijk dat je voldoende ruitensproeiervloeistof hebt.
 • - Oliepeil: controleer of je genoeg motorolie hebt, doe dit altijd wanneer de motor koud is! Dus het liefste in de ochtend, voordat je gaat rijden.
 • - Remvloeistof: de remvloeistof zorgt ervoor dat je remmen werken, check deze dus altijd eventjes voor je op vakantie gaat.
 • - Stuurbekrachtigingsvloeistof: wanneer er stuurbekrachtiging in je auto zit, komt hier ook vloeistof bij kijken. Deze zorgt ervoor dat de wielen soepel rijden. Wanneer er niet genoeg vloeistof is, kan dit schade aan je auto veroorzaken. Checken dus.

Lees hier meer over de vloeistofcheck of kom gerust even bij ons langs, we helpen je graag!

3.    Controleer je verlichting

Verlichting is niet alleen belangrijk om zelf de weg te kunnen zien, maar het zorgt er ook voor dat jij zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. Check voor vertrek altijd je koplampen, achterlichten, dimlicht, richtingaanwijzers en de remlichten. Ga je met een caravan of vouwwagen op vakantie? Check dan ook altijd of daar de verlichting het van doet. Zorg ervoor dat alle lampen werken en de lenzen schoon zijn.

4.    Check je airco

Niets is zo vervelend als met 30° graden in de auto te zitten wanneer je airco het niet doet, vooral tijdens een lange autovakantie. Laat daarom het systeem checken en zorg ervoor dat je airco goed werkt en ook goed gevuld is. Een airco verliest jaarlijks gemiddeld 10% koudemiddel. Koudemiddel zorgt voor koeling maar ook voor smering van de airco. Bij gebrek aan smering, kan er vooral in de warme zomermaanden ernstige schade ontstaan. Plan gemakkelijk je airco servicebeurt in bij Autobedrijf de Baaij.

5.    Zorg voor de het juiste gereedschap en benodigdheden voor onderweg

Kom onderweg niet voor vervelende onverwachte situaties te staan en neem het juiste gereedschap en benodigdheden mee voor onderweg. Maar wat moet je nou allemaal meenemen op autovakantie? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet:

 • Veiligheidshesjes;
 • Gevarendriehoek;
 • Extra lampensetje;
 • Extra liter olie en koelvloeistof;
 • Krik met reservewiel;
 • Startkabels;
 • Klein gereedschapskistje;
 • EHBO-set;
 • Vignet nodig voor onderweg?;
 • Rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart en Europees schadeformulier.

6.    Staat de pechhulp gereed?

Een autovakantie kan onverwachte uitdagingen met zich meebrengen, zoals motorpech of een lekke band. Er is niets zo vervelend als met pech langs de weg staan in het buitenland. Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, is het een goed idee om te profiteren van de Bosch Car Service Pechhulp. Dit programma biedt professionele hulp bij pech onderweg, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Met één telefoontje kun je rekenen op snelle assistentie, waar je ook bent in Europa. Check hier de dekking en tarieven van Bosch Car Service Pechhulp.

7.    Plan op tijd je zomercheck

Laat uw auto volledig checken door Autobedrijf de Baaij in Nijmegen met de zomercheck en ga goed voorbereid op vakantie met je auto voor slechts €29,95. Je auto wordt gecontroleerd op meer dan 30 punten in, om en onder de auto en motorkap. Autobedrijf de Baaij staat klaar om je te helpen bij het vakantieklaar maken van je auto. Met onze professionele service en expertise zorgen we ervoor dat jouw auto in topconditie is voor je reis. Geniet van je autovakantie en maak onvergetelijke herinneringen, wetende dat je auto in goede handen is.

26-05-2023