Wat is de minimale profieldiepte voor mijn autobanden?

profieldiepte autoband - autobedrijf de baaij

Wat is de minimale profieldiepte voor mijn autobanden?

Veiligheid op de weg is het allerbelangrijkste, de profieldiepte van je banden zijn hierbij van essentieel belang! Want goede banden geven jou grip op de weg. Banden met te weinig profieldiepte hebben minder grip, wat kan leiden tot slippen en aquaplanning. Wij vertellen je wat de minimale profieldiepte is voor jouw autobanden, waarom het belangrijk is om deze te checken en hoe je de profieldiepte controleert.

Wettelijke minimale profieldiepte

In Nederland is de minimale profieldiepte voor autobanden vastgesteld op:

 • Zomerbanden: 1,6 millimeter

 • Winterbanden: 4 millimeter

Deze minimale profieldiepte is belangrijk om te voldoen aan de Apk-keuring. Het is belangrijk om te weten dat deze minimale profieldiepte alleen geldt voor de hoofdgroeven van de band. De profieldiepte in de secundaire groeven mag 1 millimeter minder zijn.

Voor optimale veiligheid adviseren wij om je banden te vervangen vóórdat ze de minimale profieldiepte bereiken, namelijk bij een profieldiepte onder de 3 millimeter. De profieldiepte van nieuwe banden ligt tussen de 6,5 en 9,5 millimeter.

Waarom is een minimale profieldiepte belangrijk?

 • Grip op de weg:banden met te weinig profiel hebben minder grip, wat kan leiden tot slippen, vooral in bochten en bij remmen.
 • Langere remweg:bij te weinig profiel is de remweg langer, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
 • Aquaplaning:Op nat wegdek kan water zich ophopen in de profielgroeven. Bij te weinig profiel is er een verhoogd risico op aquaplaning, waarbij je de controle over jouw auto kunt verliezen.

Tip; doe altijd voor vertrek de bandencheck!

Hoe controleer ik de profieldiepte?

Er zijn verschillende manieren om de profieldiepte van je banden te controleren:

 • Profieldieptemeter: met een profieldieptemeter kun je nauwkeurig de profieldiepte meten. Deze meters zijn te koop bij garages en online.
 • Slijtage-indicatoren: de meeste banden hebben slijtage-indicatoren in de hoofdgroeven. Deze indicatoren zijn kleine verhogingen die zichtbaar worden wanneer de profieldiepte 1,6 millimeter bereikt. Zijn de indicatoren goed zichtbaar? Dan is het tijd om je banden te vervangen!
 • Controleren met een euromunt: je kunt de profieldiepte ook zelf controleren met een euromunt. Gebruik een 1 euromunt voor zomerbanden en een 2 euromunt voor winterbanden. Plaats het muntstuk tussen de groeven van de band. Kijk vanaf de zijkant naar de munt, is de gouden buitenrand van de munt zichtbaar? Dan zijn je banden aan vervanging toe.

profieldiepte autoband controleren

4 tips tegen het slijten van je autobanden

 1. Juiste bandenspanning: Zorg ervoor dat je altijd rijdt op een juiste bandenspanning. Dit vermindert slijtage en verbetert de grip.
 2. Rijstijl: vermijd agressief rijgedrag, zoals hard remmen en optrekken. Hierdoor kunnen de banden sneller slijten.
 3. Regelmatige controle: controleer de profieldiepte van je banden regelmatig, wij raden je aan om dit minimaal 1 keer per maand te doen. Vooral voordat je een lange rit gaat maken.
 4. Banden uitlijnen en balanceren: wanneer je banden niet goed zijn uitgelijnd of niet goed zijn gebalanceerd, zullen je banden veel sneller slijten.

De minimale profieldiepte voor autobanden in Nederland is dus 1,6 millimeter voor zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden. Het is belangrijk om je banden te vervangen voordat ze de minimale profieldiepte bereiken. Autobedrijf de Baaij adviseert om je banden te vervangen bij een profieldiepte van 3 millimeter voor zomerbanden en 5 millimeter voor winterbanden.

De Baaij’s bandenservice

Autobedrijf de Baaij in Nijmegen, een onafhankelijke BOVAG-garage én Bosch Car Service staat voor je klaar! Je kunt bij ons terecht voor de controle van je profieldiepte of een betrouwbare meting en aanpassing van je bandenspanning. Ook wielen uitlijnen en banden balanceren, kunnen wij voor je doen. Zo heb je altijd optimale grip, verminder je slijtage en brandstofverbruik, en gaan je banden langer mee. Plan bijvoorbeeld een wintercheck of zomercheck en wij zorgen ervoor dat je auto klaar is voor het nieuwe seizoen!

Neem contact met ons op of

10-04-2024